O nouă victorie pentru familie la APCE. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a susținut raportul elaborat de deputatul Valeriu Ghilețchi „Protecția drepturilor părinților și copiilor care aparțin minorităților religioase.” Bătălia aprigă a fost câştigată cu peste 2/3 din voturi în plenul APCE. Deşi liderii grupurilor socialiştilor şi comuniştilor au fost împotriva proiectului, rezoluţia şi recomandarea au trecut fără modificări la varianta concepută de deputatul moldovean Valeriu Ghileţchi.
În pofida poziţiei exprimate de liderii grupurilor socialişti şi comunişti, printre votanţii PRO sau numărat şi colegi din aceste grupuri de stânga.
Potrivit autorului, deși poate fi remarcat un progres la acest capitol, totuși libertatea religioasă încă nu este un drept garantat pentru toți, iar discriminarea pe bază de religie sau convingeri religioase este încă o problemă cu care se confruntă cetățenii țărilor de pe continentul European.
Raportul evidențiază tendința statelor de a limita în mod nejustificat și de a restrânge drepturile părinților în ceea ce privește educarea copiilor în conformitate cu convingerile lor religioase sau filosofice. În cadrul discursului din plenul APCE, Valeriu Ghilețchi a spus: „Guvernul nu poate interzice și nu trebuie să implementeze politici care să reducă drepturile părinților în educarea copiilor în funcție de propria religie. Dimpotrivă, guvernul trebuie să se asigure că părinții au autonomie deplină în oferirea educației religioase, atât acasă, cât și în cadrul comunităților religioase.”
Totodată, în raport se menționează și faptul că educația copiilor din școlile publice este domeniul în care drepturile părinților sunt cel mai des încălcate. Raportorul Special al Națiunilor Unite privind libertatea de religie sau convingeri, Heiner Bielefeldt, a subliniat că mediul în școli poate prezenta provocări deosebite pentru familiile din minoritățile religioase. Astfel, deputatul Ghilețchi a remarcat că statele membre „Ar trebui să depună mai mult efort pentru a se asigura că autoritățile publice folosesc cele mai puțin restrictive măsuri pentru îndeplinirea obiectivului său de a asigura o educație adecvată pentru copiii noștri. Iar programele școlare, foarte rigide la moment, trebuie reformate pentru a reflecta diversitatea religioasă a populației.”
Rezoluția și recomandarea votată de APCE, solicită statelor membre să promoveze acomodarea rezonabilă a principiilor morale sau religioase a tuturor indivizilor, să abroge orice lege sau normă care stabilește o distincție discriminatorie între minoritățile religioase și credința majoritară și să asigure un set de opțiuni ușor de implementat pentru părinți în scopul obținerii unor excepții de la programele obligatorii de educație religioasă oferită de stat, care sunt în contradicție cu convingerile lor morale sau religioase.
Rezoluţia „Protecția drepturilor părinților și copiilor care aparțin minorităților religioase” a fost aprobată pe 6 decembrie în Comisia pentru Egalitate şi Nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, întrunită la Paris. În urma votului APCE Rezoluţia şi Recomandarea devine o bază pentru modificarea şi ajustarea legislaţiilor naţionale, şi principiul de aplicare în cadrul CEDO. Astfel, Comisia de profil şi plenul APCE îndeamnă statele membre ale Consiliului Europei să protejeze drepturile familiilor care aparţin minorităţilor religioase să îşi educe copii conform convingerilor lor, afirmându-şi liber dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie. Rezoluţia „Protecția drepturilor părinților și copiilor care aparțin minorităților religioase” ar putea fi un instrument util în documentarea şi rezolvarea unor situaţii precum a fost cazul familiei Bodnariu.
Mai multe despre activitatea deputatului Valeriu Ghileţchi la APCE vedeţi AICI!