După înfrângerea la limită din 15 martie 2016, dna Petra De Sutter din Belgia a pierdut bătălia pentru al doilea Raport privind Mamele Surogat în Comisia Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Ședința Comisiei Sociale desfășurată în perioada, 20-21 septembrie la Paris s-a desfăşurat din nou cu proteste a militanţilor pro-familie, înconjuraţi de trupe de securitate, jandarmi şi poliţie.
În susţinerea delegaţilor APCE, promotori ai valorilor morale pro Life şi pro familie s-au adunat reprezentanţi ai mai multor ONG-uri din Franța. După dezbateri extrem de tensionate şi fierbinţi, victoria mult aşteptată a fost înregistrată de tabăra pro-familie.
„M-am bucurat mult să văd deputați din diferite țări europene, inclusiv din diferite partide, uniți în această bătălie pentru apărarea valorilor morale și a demnității umane. Este inadmisibil să exploatăm femeile închiriindu-le organele reproductive ca ele să nască copii la comandă. Este și mai grav să transformăm copiii în marfă și să-i transmitem imediat după naștere celor care au plătit contractul pentru serviciul de surogat. Copiii au nevoie de mamă adevărată, nu de mamă surogat. Victoria de azi este ca o rază puternică de lumină într-o lume tot mai mult cuprinsă de întuneric” a declarat deputatul moldovean, Valeriu Ghileţchi.
„Victorie!!! Al doilea raport pe "surrogacy" a lui Petra De Sutter a fost respins la vot de Comisia Socială a Consiliului Europei după dezbateri extrem de tensionate și vot strâns pe fiecare amendament. Inedit este faptul că deși amendate în întregime, recomandările au trecut la vot, ceea ce face ca spre plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să ajungă spre votare recomandări la un raport care nu mai există. Vom vedea ce parcurs va avea acest demers, însă sunt convins că nu se va renunța, tabăra adversă e mult prea determinată să continue sub orice formă, iar consecințele le vedem cu toții. Cred că o solidaritate mult mai fermă este necesară pentru toți cei care se declară pro-life și pro-valori. Astăzi asistăm la un nou circ, o încercare penibilă de a legitima o practică ce ridică multe probleme etice. Trist este că din ce în ce mai mulți se coalizează în a distruge valorile și principiile fondatoare ale societății europene. Însă, fără îndoială că tocmai în astfel de vremuri trebuie să fim vigilenți, să abordăm cu fermitate, curaj și responsabilitate astfel de problematici”, notează senatorul român, Ben Oni Ardelean pe pagina personală de Facebook.
Cel de-al doilea Raport al transsexualului din Belgia poartă numele „Children's Rights Related to For-Profit Surrogacy şi deşi este mai moderat decât primul este suficient de viclean să fie baza pentru a construi ulterior alte reglementări, ne-a mai explicat Ben Oni Ardelean.
„Astăzi am asistat la o chestie ciudată în cadrul Comisiei de profil. Nu s-a mai văzut aşa ceva în cadrul APCE. Autorul Raportului privind mamele surogat insistă pe aceeaşi iniţiativă chiar dacă a înregistrat mai multe înfrângeri. Astăzi s-a votat cu 19 împotriva şi 17 pentru Rezoluţie. După ce Rezoluţia a picat, câţiva francezi au ieşit din şedinţă şi între timp s-a votat Recomandarea acestui raport, iar tabăra adversă a câştigat. Recomandarea este un text care merge la Consiliul de Miniştri APCE şi care ajunge să fie supus votului în plen. Bătălia este foarte intensă pentru că acest Raport a stârnit foarte multe controverse şi diferenţa de voturi nu este mare. Nu putem să permitem să spunem că toate statele membre ale Consiliului Europei sunt pentru surogat şi exploatarea femeilor în surogatul comercial doar la două voturi diferenţă. Ce va fi mai departe numai Doamne, Doamne ştie”, ne-a explicat Senatorul pentru Diasporă, Viorel Badea.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va dezbate în plen Recomandarea acestui proiect în cadrul următoarei sesiuni plenare ce va avea loc la Strasbourg în perioada 10-14 octombrie 2016.
Amintim că primul Raport al aceluiaşi autor: „Human rights and the ethical issues related to surrogacy – Drepturile omului şi aspectele etice legate de surogat” a fost respins cu o diferenţă de un singur vot pe 15 martie. A fost primul Raport respins în Comisia de fond, iar pentru această victorie a militanţilor pro-familie s-a dat o mare bătălie. Raportul avea drept scop cercetarea practicii europene în domeniul surogatului şi combaterea traficului de maternitate. Moțiunea care a stat la baza raportului a fost înregistrată în 2014 la iniţiativa preşedintelui Comisiei Afaceri Sociale şi Dezvoltare Durabilă APCE de atunci, Valeriu Ghileţchi. Din păcate însă, raportul a fost elaborat de un raportor, care împărtășea o altă viziune asupra surogatului şi anume o persoană transgender din Belgia, Dr. Petra De Sutter. În cadrul elaborării raportului, Dna De Sutter a pus accent pe legalizarea așa numitului "surogat altruist". Acceptarea acestui concept ar fi deschis larg ușa pentru practicarea surogatului, deoarece este extrem de dificil să se facă diferență între surogatul altruist și cel comercial.
Până în 2004, autoarea Raportului Petra De Sutter s-a chemat Petru, după transformarea în femeie se numește Petra, fiind de asemenea și cea mai vocală transsexuală din APCE. Totodată, dna Sutter se află în conflict de interese, din poziția de șef de clinică, iar din informațiile obținute, practică surrogacy și oferă consultanță în India!