Episodul 10: Rezultatele alegerilor anticipate 2021

Episodul 10: Rezultatele alegerilor anticipate 2021

Episodul 10: Rezultatele alegerilor anticipate 2021

Subiectul 1: Rezultatele alegerilor anticipate 2021

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova vor intra în istorie cu două recorduri. Primul record este unul negativ. Rata de participare la vot a fost de 48,41%, ceea ce reprezintă cea mai joasă prezență la vot de la declararea independenței Republicii Moldova. Al doilea record, spre deosebire de primul, este unul pozitiv, în special pentru susținătorii europenizării și modernizării Republicii Moldova. Este pentru prima oară în istoria țării noastre când o formațiune de centru dreapta a obținut de una singură o majoritate parlamentară.

Subiectul 2: Rolul diasporei și aspectul geopolitic al alegerilor 

Un alt aspect la care aș dori, de asemenea, să mă refer este rolul diasporei. În ultimele alegeri vedem cum diaspora joacă un rol tot mai mare. Deși numărul celor care au votat peste hotare în aceste alegeri este puțin mai mic decât a celor care au votat în al doilea tur din alegerile prezidențiale, totuși este un număr impunător de mare. Iar legat de aspectul geopolitic,  de data aceasta am fost martori ai unei tăceri fără precedent din partea Kremlinului. Analistul Iulian Chifu a remarcat foarte bine acest lucru în editorialul său dedicat acestor alegeri

„Actualitatea în Lumină” este o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară ori peste hotare sau la opiniile care sunt exprimate în public de persoane influente prin prisma conceptului creștin despre lume și viață. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Urmăriți în fiecare zi de marți „Actualitatea în Lumină” pe SpreakerAnchor, Google Podcast și pe iTunes.

Related Articles

Close