Consiliul Europei va face raport pe Cazul Bodnariu

Consiliul Europei va face raport pe Cazul Bodnariu

Consiliul Europei va face raport pe Cazul Bodnariu

13320488_1070821366339195_7325796384593124183_o

Delegaţii Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au decis prin vot elaborarea unui Raport care să examineze acţiunile Serviciului Protecţiei Sociale "Barnevernet" în cazul familiei Bodnariu. Decizia a fost luată joi 02 iunie, în cadrul şedinţei comisiei de profil, întrunită la Paris.

Decizia comisiei de profil APCE vine în urma eforturilor depuse de către delegaţii României la APCE. La iniţiativa senatorilor Ben-Oni Ardelean, Titus Corlăţean şi Viorel-Riceard Badea, membri ai delegaţiei României la APCE, a fost înregistrată pe 29 ianuarie 2016 o moţiune, semnată de colegi din 14 state. Pentru această moțiune, din partea delegaţiei Republicii  Moldova au semnat deputaţii Valeriu Ghileţchi, Liliana Palihovici şi Andrei Neguţa.

Potrivit deputatului Valeriu Ghileţchi: "Până aici a fost o cale relativ lungă şi grea. După depunerea moțiunii, Biroul APCE a decis să o trimită în Comisie pentru luarea deciziei finale. Secretariatul Comisiei a propus să amânăm luarea deciziei pe motiv că lipsesc reprezentanții Norvegiei. Datorită intervenției şi efortului comun al senatorilor Ardelean, Badea şi deputatului Ghilețchi, membrii Comisiei au decis prin vot să transforme moțiunea în raport. Este o nouă victorie în cazul Bodnariu. La sesiunea din iunie urmează să fie numit un raportor pentru elaborarea acestui raport", ne-a explicat deputatul Valeriu Ghileţchi.

Potrivit senatorului român, Ben-Oni Ardelean: "Raportul intitulat "Asigurarea unui echilibru între interesul superior al copilului şi necesitatea de a menţine familiile unite" va examina în ce măsură acţiunile abuzive din ultimii ani ale serviciilor sociale de protecţia copilului (Barnevernet) din Norvegia, inclusiv în cazul familiei Bodnariu, sunt compatibile cu standardele relevante ale Consiliului Europei, iar rezoluţia, care va sintetiza conţinutul raportului, va cuprinde recomandări de lege ferenda în atenţia autorităţilor de la Oslo", a explicat senatorul.

Prima dată cazul familiei Bodnariu a ajuns pe masa de discuţii în Comisia pentru Egalitate şi Nediscriminare a APCE reunită miercuri, 02 decembrie la Paris. În cadrul dezbaterilor pe marginea raportului: "Protecţia drepturilor părinţilor şi copiilor aparţinând minorităţilor religioase" la care lucrează deputatul moldovean Valeriu Ghileţchi, din partea României a intervenit senatorul Titus Corlăţean. Mai multe detalii vedeţi AICI.

În ianuarie 2016, în cadrul sesiunii de iarnă, 20 de deputaţi din 15 state au semnat Moţiunea prin care solicită APCE examinarea cazului Bodnariu. În aceeaşi ordine de idei, la 28 ianuarie, deputatul moldovean Valeriu Ghileţchi a trimis o interpelare către Comitetul de Miniştri al APCE. În apelul său, Valeriu Ghileţchi adresează trei întrebări legat de cazul Bodnariu. Mai multe detalii despre aceste iniţiative puteţi vedea AICI.

Amintim că familia Bodnariu a rămas fără cei cinci micuţi luni, 16 noiembrie 2015, când Protecţia Copilului "Barnevernet" au răpit cele două fete ale familiei de la şcoală, fără avizarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, cei de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi în lipsa tatălui care se afla la serviciu au luat cu forţa şi cei doi băieţi ai familiei lăsând-o pe mama devastată cu mezinul de trei luni. Miercuri, 17 noiembrie familia a mai primit o lovitură. Reprezentanţii Protecţiei Civile au bătut din nou la uşă, însoţiţi de patru poliţişti, fără nici o hârtie sau ordin judecătoresc şi au luat din braţele mamei şi pruncul de trei luni, declarând că mama este periculoasă.

 

Related Articles

Close