Despre modificarea Constituţiei, la "Moldova în Direct"

Despre modificarea Constituţiei, la "Moldova în Direct"

Despre modificarea Constituţiei, la „Moldova în Direct”

Avizul Curții Constituţionale ne oferă o șansă istorică să depășim acest impas identitar în care se află Republica Moldova din cauza denumirii limbii incluse în Constituție. Acum avem toate premisele legale să modificăm Articolul 13, ne mai rămâne doar să găsim acea voință politică în Parlament. Ar fi onorabil pentru acest Parlament să creăm majoritate constituțională și să introducem limba română în Constituție. Există oportunitatea unui dialog politic, întrucât anterior fracțiunea PD, susținută și de Grupul PPE, a propus introducerea în Legea Supremă a noțiunii de „integrare europeană", respectiv, ar fi potrivit să modificăm Constituția cu ambele propuneri.

Grupul PPE lansează un apel în adresa tuturor fracțiunilor parlamentare pentru a sprijini inițiativa celor 35 de deputați de a modifica în Legea Supremă a statului sintagma „limba moldovenească" cu „limba română". Iniţiativa pentru procedura de modificare a Constituției a fost inițiată de un grup de 34 de deputați. Membrii Grupului PPE au susținut in corpore introducrea limbii române în Constituția Republicii Moldova. Pentru modificarea Constiuției sunt necesare voturile a 2/3 din deputații Parlamentului Republicii Moldova.

Despre acestea am discutat în detalii alături de colegii mei: Tudor Deliu (PLDM), Alina Zotea (PL) şi Vlad Batrâncea (PSRM) în platoul emisiunii "Moldova în Direct" la postul public de televiziune Moldova 1.

Sursa: TRM.MD

Related Articles

Close