DISCURS: "Nu mă retrag, absenţa mea ar lăsa un număr mare de oameni fără opţiune"

DISCURS: "Nu mă retrag, absenţa mea ar lăsa un număr mare de oameni fără opţiune"

DISCURS: „Nu mă retrag, absenţa mea ar lăsa un număr mare de oameni fără opţiune”

Din cauza retragerii unor candidați din cursa electorală pe ultimii câțiva metri, constat că s-a creat multă confuzie în rândul alegătorilor. De aceea, am considerat că este important să clarific care este poziția mea vis-a-vis de cele întâmplate, iar cel mai important să anunț ce voi face eu în acest context.

Am luptat pentru dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a alege un președinte prin vot direct. Vă reamintesc că la 04 martie curent am mers la Curtea Constituțională și am obținut o victorie istorică, redobândind astfel acest drept fundamental. Alegerile din 30 octombrie trebuie să fie privite ca o șansă unică de a alege un președinte care să reprezinte cu adevărat interesele națiunii.

Nu neg dreptul unor partide să facă anumite înțelegeri privind înaintarea sau retragerea candidaturilor sale, dar rămân convins ca președintele trebuie să fie reprezentantul și garantul vocii poporului. Ca să obținem însă acest lucru este extrem de important să nu creăm confuzie în rândul alegătorilor, mai cu seamă în ajunul alegerilor. Or ceea ce s-a întâmplat ieri a bulversat întreg electoratul, în special, cel pro-european. O retragere unilaterală necoordonată cu cel pe care vrei să-l susții și o respingere neînțeleaptă a susținerii care vine prin această retragere a lăsat alegătorii într-o ceață densă cu câteva ore înainte de alegeri.

Nivelul de antipatie și antagonism între partidele politice a atins cote maxime. Cred că acesta reprezintă o amenințare în adresa unității noastre ca și națiune. Ura dintre liderii politici infectează întreagă societate. Se urăsc prietenii între ei, frații nu mai pot sta la o masă, vecinii devin dușmani. Vorba lui Martin Luther King: ”trebuie să învățăm să trăim ca frații ori vom muri ca proștii.”

Pe durata întregii campanii electorale am ales să fiu corect, onest și transparent. În toate dezbaterile și întâlnirile electorale pe care le-am avut, nu am adus atacuri la persoană sau învinuiri fără temei vreunui candidat, considerând că numai printr-o dezbatere de idei putem să identificăm soluțiile necesare pentru problemele cu care se confruntă azi Republica Moldova. Doar oferind o varietate de opțiuni putem alege candidatul cel mai potrivit care ar face față la aceste provocări.

Cred ca este foarte important să nu renunțăm la valorile noastre creștine, în special la valoarea familiei, în detrimentul integrării europene. Am întrebat-o de două ori pe Dna Sandu care este poziția ei în ce privește definiția familiei și dacă este gata să renunțe la doctrina liberal-progresistă. Domnia sa a refuzat să răspundă la aceste întrebări importante pentru majoritatea cetățenilor. O remarca importantă este și faptul ca Dna Maia Sandu a respins sprijinul unui important segment de electorat pro-european conservator, iar când a primit susținerea din partea organizației care promovează intens drepturile persoanelor care constant atacă familia, atât ea, cat si partidul ei au preferat sa tacă.

Azi constat că sunt practic singurul candidat pro-european care promovează valori conservatoare. Sunt convins că în Republica Moldova sunt foarte multe voci care susțin integrarea europeană, dar  sunt împotriva agendei liberale care ne este impusă. Nu putem lăsa ca Dl Dodon, care este anti-european prin definiție, să fie singurul apărător al valorilor morale. Mai mult ca atât nu cred că un lider care în trecutul său sovietic era împotriva lui Dumnezeu, poate să promoveze azi în mod autentic valori creștine.

Acestea fiind spuse, vreau să anunț că eu nu mă retrag din această campanie, ci dimpotrivă sunt și mai hotărât să lupt pentru obiectivele pe care mi le-am propus și anume pentru pace, unitate și bunăstare. Votul acordat pentru mine, nu este un vot irosit sau pierdut așa cum pretind unii, ci este un vot care va asigura că familia așa cum a lăsat-o Dumnezeu și este definită în Constituția RM va fi o prioritate pe agenda viitorului Președinte.

Neparticiparea mea în aceste alegeri va lăsa un număr mare de alegători fără nici o opțiune or aceasta este în detrimentul democrației și alegerii corecte a Președintelui Republicii Moldova. În încheiere, fac un apel către toți cetățenii care vor să susțină parcursul european fără că să fie sacrificate valori fundamentale cum ar fi familia, să voteze la 30 octombrie candidatul independent Valeriu Ghilețchi.

Cu respect, Valeriu Ghileţchi

 

Related Articles

Close