DISCURS pe marginea proiectului de lege 2 procente

DISCURS pe marginea proiectului de lege 2 procente

ghiletchi_1

Domnule Președinte al Parlamentului, stimați colegi, vreau să salut acest proiect de lege care ne-a fost prezentat astăzi de către dna. Liliana Palihovici. Mulțumesc autorilor care au înregistrat această inițiativă legislativă. Uitându-mă la lista autorilor, am observat acolo o simbioză politica care e una de raritate și pe cale de dispariție, pentru că mai rar probabil vom întâlni asemenea inițiative legislative, din punct de vedere politic. Dar, totuși, mă bucur că s-a găsit această voință pentru înaintarea acestui proiect de lege. Este de fapt a treia încercare de a adopta proiectul de lege numit 2%. Prima încercare a fost “torpilată”, probabil ași putea spune, de mult stimatul nostru coleg Valeriu Munteanu cu concursul Curții Constituționale. A doua încercare a fost subminată din cauza Guvernului și cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale. Sperăm că aceasta a treia încercare va avea sorți de izbândă pentru că ea, într-adevăr, a ținut cont de observațiile anterioare și în acest proiect de lege s-a inclus, propriu-zis, tot ce era necesar ca această lege să devina una funcțională.

Legat de îngrijorările pe care le-a exprimat mult stimatul coleg Grigore Cobzac ași vrea să atrag atenția asupra faptului că această contribuție este absolut voluntară, ea nu este una obligatorie. Și dacă ne uităm la practica țărilor care folosesc acest mecanism vom vedea că în țările unde mecanismul este bine cunoscut și utilizat, ideal, doar 10% din contribuabili folosesc acest mecanism. Prin urmare, nu cred că va fi afectată activitatea Autoritățile locale. Mai mult ca atât, dna. Palihovici, deja a menționat faptul că aceste, să zic, alocații vor reveni, prin servicii și prin alte modalități. Până la urmă, toți vom beneficia de ele. Legat de aspectul critic pe care, deseori societatea civilă îl exprimă față de biserici, ași vrea să menționez că, de fapt istoria acestui mecanism se datorează tocmai bisericilor. Pentru că atunci când în Europa și în țările particular din Europa de Vest s-a pus problema separării bisericii de stat și oprirea finanțării bisericii de către stat, iată s-a propus acest mecanism. El datează încă din sc. al-XIX-lea. Deci prin urmare societatea civilă beneficiază de un mecanism care a fost lansat la inițiativa bisericilor și astăzi cu toții putem să ne bucurăm de acesta. Mai mult ca atât, în majoritatea țărilor europene unde mecanismul funcționează, cultele de asemenea sunt parte sau sunt beneficiari eligibili pentru aceste 2%.

Deci, cred că este important, încă o dată, să aprobăm acest proiect de lege astăzi. El va avea un impact considerabil asupra comportamentului filantropic al societății noastre. Sper că dl. Lazurcă nu se va supăra pe mine pentru că voi face o precizare bună. Este vorba de faptul că excelența sa va organiza, în curând o recepție de rămas-bun. Cei care ați primit această invitație, probabil ați putut observa că sus este o mențiune în care scrie: “Oamenii sunt rugați să nu aducă flori sau cadouri. Ei sunt invitați să aibă în vedere o modestă contribuție de sprijinire a misiunii sociale Diaconia.” Iată o modalitate cum 2% și chiar un buchet de flori poate fi înlocuit cu o mică donație ca să faci un lucru social bun.

De aceea, consider că acest proiect de lege pe care-l adoptăm astăzi va putea fi folosit pentru a educa societatea noastră să fie mai sensibilă la nevoile sociale, morale pe care le avem printre noi. Va servi drept instrument de consolidare a valorilor democratice, în special, ce ține de democrația participativă. Va spori rolul contribuabilului, pentru că asta este important să înțelegem, stimați colegi, că noi suntem contribuabili. Și atunci eu cel puțin un mic drept să decid ceva face statul cu banii mei. Dacă din cele 100% pe care statul mi le ia, două eu decid unde să le direcționez, cred că este un lucru bun, e u progres și de aceea ar trebui să susținem toți acest proiect de lege. Sper, totuși, în final că și Guvernul, de data aceasta, din a treia încercare va elabora mecanismul în termen și această lege propriu-zis va deveni funcțională începând cu anul viitor. Pentru ca să nu se întâmple ca în bancul acela în care cineva mergea și tot spunea: “Iar vreau în America. Iar vreau în America.” Și altul întreabă: “Ai mai fost.” Zice: “Nu dar și anul trecut tot am vrut.”  Noi deja de câțiva ani tot vrem dar până acum nu am reușit să realizăm. Sper că, prin votul de astăzi, nu doar vom vrea dar vom și realiza.

Doamne ajută în votarea acestui proiect de lege și vă mulțumesc!

 

Related Articles

Close