DISCURS privind alimentarea copiilor în şcoli şi grădiniţe

DISCURS privind alimentarea copiilor în şcoli şi grădiniţe

DISCURS privind alimentarea copiilor în şcoli şi grădiniţe

Luare de cuvânt pe marginea raportului Comisiei speciale privind alimentația copiilor în institutiile preşcolare şi de învăţământ.

Dle Președinte,

Stimați colegi

 

Un băiețel mergea pe plajă privind în față la adulții care erau acolo. Se apropie de o doamnă și o întreabă. Dumneavoastră credeți în Dumnezeu? Mergeți regulat la Biserică? Vă rugați în fiecare zi? Citiți Biblia? Cunoașteți cele 10 porunci? După ce primi răspunsuri afirmative la toate întrebările sale, el zice ușurat: atunci am să vă încredințez hainele mele până eu mă duc să mă scald… Câtă încredere avem noi azi în adulții cărora le-am încredințat sănătatea copiilor noștri?!

Apreciez lucrul efectuat de Comisia specială și raportul prezentat astăzi. Sunt multe lucruri bune punctate în acest raport, dar sunt și unele lucruri la care aș vrea să vă atrag atenția.

Printre primele informații este informația privind controalele efectuate. Din raport se vede că numărul de controale și inspecții este foarte mare. Doar în luna august 2016 au fost efectuate 1536 de inspecții, ceea ce constituie 64% din totalul blocurilor alimentare. În perioada 25 noiembrie – 23 decembrie, au fost efectuate alte 1250 de controale. Fără să vrei te întrebi care este eficiența acestor controale? Cum explicăm faptul că, dacă după ce practic am controlat totul, avem totuși foarte mulți copii care sunt intoxicați cu produse alimentare?!

Un alt aspect important sunt licitațiile. Licitațiile cu alimente în grădinițele din Chișinău demonstrează că nu ele nu pot oferi garanția securității alimentare de care avem nevoie. Am menționat acest aspect de mai multe ori, dar cred că merită repetat și astăzi. Societatea din Republica Moldova are nevoie de o îmbunătățire substanțială la capitolul moralitate și integritate. Fără aceste elemente esențiale, nici un cadru legislativ oricât de bun ar fi el, nu va rezolva problemele cu care ne confruntăm.

Guvernele, în general, utilizează sistemul de licitații și achiziții, atât pentru a obține cele mai bune servicii și cel mai bun preț, dar și pentru a preveni corupția și nepotismul. În cazul grădinițelor, dimpotrivă am observat că sistemul actual a contribuit la creșterea gradului de corupție. Membrii comisiei au constatat faptul că marea majoritate a câștigătorilor erau doar niște intermediari. Licitațiile sunt un mecanism bun, dar numai atunci când instituțiile statului pot să asigure corectitudinea acestui proces. De altfel, consecințele pot fi și mai proaste. Personal cred, că ar trebui revizuită modalitatea actuală de achiziții și eventual de dat dreptul de a procura alimente fiecărei instituții în parte. Acum peste tot se vorbește despre votul tău - deputatul tău, poate că și aici ar fi bine de aplicat principiul copilul tău - directorul tău :).

Cea mai complicată problemă mi se pare totuși insuficiența de bani alocată pentru alimentarea copiilor. Din raport reiese, că la momentul actual se alocă 17.50 lei pentru hrana copiilor în grădiniță. Cu toții ne dăm seama că suma aceasta nu este suficientă pentru a asigura copiii noștri cu alimente calitative conform meniului aprobat. Prin urmare avem o situație destul de interesantă. Statul singur alocă puțini bani, apoi statul efectuează controale (numărul și frecvența acestora este destul de mare, ceea ce înseamnă și sume mari de bani cheltuite pentru controale), ca ulterior tot statul să pedepsească directorii care au acceptat produsele cumpărate tot de către stat. Statul dă puțini bani și tot statul se miră de calitatea extrem de joasă a produselor.

Recent am majorat indemnizația unică la naștere, ceea ce este un lucru salutabil. Anual alocăm aproape un miliard de lei pentru a încuraja natalitatea. Când însă copiii ajung la grădiniță, spunem că statul nu are bani să-i asigure cu mâncare. Consider că prăpastia dintre abordările care există astăzi este una foarte tristă. Acțiunile noastre ca stat sunt incoerente. Un studiu, publicat în 2009, a arătat că asigurarea copiilor cu locuri în grădinițe, care sunt bine dotate, este o măsură mult mai eficientă de a încuraja părinții să aibă mai mulți copii decât îndemnizațiile. Din păcate, noi neglijăm acest aspect.

În încheiere, pregătindu-mă de acest discurs, m-am uitat și în programul de guvernare ca să văd exact acțiunile pe care am promis împreună că le vom face. Iată două din ele: Dezvoltarea politicilor pro-active de susținere a familiilor cu copii, implementarea programelor pentru dezvoltarea abilităților parentale, perfecționarea cadrului normativ și (atenție!) modernizarea infrastructurii școlare pentru alimentarea sănătoasă a copiilor și elevilor. Cred că este timpul să ne amintim ce am promis că vom face și chiar să ducem acest lucru la bun sfârșit, dacă vrem să avem o generație sănătoasă.

Mulţumesc pentru atenţie!

Related Articles

Close