INTERVIU Crizele cu care ne confruntăm sunt în primul rând de ordin moral şi apoi de ordin politic sau economic

INTERVIU Crizele cu care ne confruntăm sunt în primul rând de ordin moral şi apoi de ordin politic sau economic

INTERVIU Crizele cu care ne confruntăm sunt în primul rând de ordin moral şi apoi de ordin politic sau economic

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Grupului Popular European din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi a vorbit despre argumentele ce au stat la baza constituirii grupului, în ce relaţii este grupul cu PD, discuţiile privind viitoarele alegeri parlamentare, prioritățile pentru următoarea sesiune, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ghileţchi, aţi devenit lider cu acte în regulă a grupului parlamentar al popularilor europeni. Aţi putea să ne spuneţi ce argumente au stat la baza constituirii grupului?

V.G.: O fracțiune sau un grup parlamentar reprezintă un vehicul important în asigurarea realizării scopurilor și promisiunilor unui deputat față de alegătorii săi. Deputații care sunt excluși din fracțiuni trebuie să aibă dreptul să se consolideze cu scopul amplificării influenței lor la adoptarea de către Parlament a actelor legislative, precum și la îndeplinirea altor atribuții ale Parlamentului, stabilite de Constituție și legislație. Înregistrarea grupului nostru parlamentar ne va permite să fim mult mai eficienți în activitatea noastră legislativă.

Totodată, grupul parlamentar are câteva atribuții în plus față de un singur deputat:

  • Comisia pentru alegerea Președintelui Parlamentului este formată la propunerea fracțiunilor parlamentare;
  • Biroul permanent este format ținându-se seama de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament;
  • Fracțiunile parlamentare au dreptul să se expună pe fiecare proiect în parte;
  • Fracțiunile pot iniția audieri în domenii de interes public major.

T.: În ce relaţii este grupul cu PD? Unii zic că sunteţi într-o alianţă, alţii – că nu sunteţi, ci doar colaboraţi de la caz la caz…

V.G.: Așa cum am menționat și la momentul creării grupului, toți cei 10 deputați care au decis să facă parte din acest grup parlamentar au fost aleși având aceeași viziune și doctrină politică. Este vorba de doctrina conservatoare, iar in termeni europeni vorbim despre doctrina creștin-democrată popular europeană. După plecarea Partidului Liberal Democrat în opoziție și plecarea ulterioară de la guvernare a Partidului Liberal, ne-am pomenit într-un situație politică complicată. Singura modalitate de a păstra vectorul european în această situație a fost să susținem implementarea agendei pro-europene. Altfel spus, Grupul PPE face parte din majoritatea parlamentară și va promova ideea de integrare europeană, dar de pe o platformă conservatoare.

T.: Va urma grupul Dvs. parlamentar aceeaşi cale ca şi grupul liberal-reformator în 2013-2014? Adică, a venit la guvernare ca simplu grup parlamentar, iar ulterior s-a transformat în partid? Sau poate veţi adera la partidul cu aceeaşi denumire – PPEM?

V.G.: Odată cu încheierea sesiunii de primăvară-vară 2017, urmează o perioadă, sper, mai liniștită. Acest timp va fi utilizat pentru a reevalua scurta activitate a grupului parlamentar în scopul îmbunătățirii muncii noastre. De asemenea, vom analiza viitorul politic al membrilor grupului. Consider că la etapa actuală este prematur de stabilit câți colegi vor adera la Partidul Popular European din Moldova. Sunt însă convins că vom avea o strânsă colaborare cu PPEM, așa cum ne-am propus la formarea grupului. În ce privește ideea creării unui nou partid, nu cred că la momentul actual există premise pentru un asemenea proiect.

T.: Aţi avut, în cadrul grupului parlamentar, careva discuţii privind viitoarele alegeri parlamentare? Ştiţi deja în ce formulă veţi participa la acest scrutin?

V.G.: Așa cum am menționat, aceste subiecte încă nu au fost discutate în cadrul grupului parlamentar. Întreaga sesiune, dar în special sfârșitul acesteia, a fost unul foarte tensionat și aglomerat. Subiectele respective vor fi discutate mai târziu, în special în contextul în care ne apropiem tot mai mult de alegerile parlamentare. Se pare că vor fi lupte destul de strânse atât în cadrul forțelor parlamentare, dar și a celor extraparlamentare. Un lucru îl pot spune cu siguranță, și anume că vom face tot ce depinde de noi pentru a păstra și continua parcursul european al Republicii Moldova. În acest sens suntem deschiși pentru discuții cu toate forțele pro-europene atât parlamentare, cât și extraparlamentare.

T.: Care vor fi priorităţile grupului popularilor europeni în noua sesiune parlamentară?

V.G.: Un domeniu de interes major pentru activitatea grupului va fi monitorizarea activității Guvernului, în special în contextului procesului amplu de reforme. Unele agenții urmează să fie create, altele reorganizate sau lichidate. Toate acestea vor afecta atât viața funcționarilor publici, dar și a cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, activitatea noastră va fi axată pe acceptarea și implementarea acelor modificări care vor duce la îmbunătățirea calității serviciilor prestate de stat, dar și a interacțiunii zilnice între cetățeni și organele statului.

Totodată, în contextul în care fereastra de oportunitate privind implementarea reformelor majore se diminuează din cauza apropierii alegerilor parlamentare, în următoarea perioadă de timp vom încerca să dezvoltăm și să propunem mai multe inițiative inovative care vor fi dezbătute în sesiunea următoarea. De exemplu, una dintre acestea este de a da posibilitate elevilor, care nu au promovat examenul de Bacalaureat, să dea examenul  pe parcursul anului, fără a fi nevoiți să aștepte un an întreg.

T.: Dvs. personal ce priorităţi aveţi pentru perioada imediat următoare?

V.G.: O dată cu încheierea sesiunii parlamentare, voi încerca să petrec câteva zile cu familia și nepoții. Acest timp în cadrul familiei mă ajută să mă recuperez și să mă încarc cu energie pentru luptele din această toamnă. De regulă, în politica din Moldova nu există perioade când totul este calm și bine. După soluționarea unei crize sau probleme cu siguranța apare alta. Un coleg mai în vârstă obișnuia să spună în glumă: „va fi și mai rău”. Cred că este foarte important să-mi încarc bateriile pentru a face față agendei încărcate din toamnă, atât pe plan național dar și internațional.

T.: La ce proiecte lucraţi în prezent?

V.G.: Așa cum am menționat mai sus, unul din proiecte este modificarea procesului de susținere a examenului de bacalaureat. Sper mult să fie pus în discuție și un alt proiect ce ține de modificarea Codului Educației, proiect care oferă autonomie universitară, în special pentru universitățile private. Un alt proiect se referă la pregătirea amendamentelor pentru Legea privind activitatea băncilor și Legea privind spălarea banilor și finanțarea terorismului. Ambele proiecte au fost aprobate în prima lectură și urmează să fie discutate la începutul sesiunii viitoare. Există anumite elemente importante în aceste proiecte de legi, care ar trebui să fie îmbunătățite substanțial.

T.: Cum vedeţi viitorul Dvs. politic sau, mai bine zis, cum aţi dori să arate acesta?

V.G.: Deși este plină de provocări și presiuni constante, activitatea parlamentară îmi oferă împlinire. Eu privesc această activitate și ca o misiune care mi-a fost încredințată în mod providențial. Crizele cu care ne confruntăm sunt în primul rând de ordin moral și apoi de ordin politic sau economic. Biblia spune că toate autoritățile sunt rânduite de Dumnezeu. Prin urmare, există o responsabilitate atât în fața alegătorilor, cât și înaintea providenței divine. De aceea, am încercat întotdeauna să fiu deschis, transparent și corect atât cu alegătorii mei, cât și cu oponenții sau cetățenii care au viziuni și păreri diferite. Atât timp cât voi avea susținere în activitatea mea politică, sunt gata să-mi continui lucrarea și misiunea pentru binele cetățenilor Republicii Moldova.

Andriana Cheptine

Sursa: Tribuna.md

Related Articles

Close