Discursul la proiectul de lege privind egalitatea de gen

Discursul la proiectul de lege privind egalitatea de gen

Discursul la proiectul de lege privind egalitatea de gen

10338690_698255763545763_7712423712342192230_nStimată doamnă Președinte a ședinței,

Mult stimată doamnă Ministru,

Evident că acest proiect de lege este rezultatul unei munci, este rezultatul unor discuții, analize. Cu toate acestea, așa cum am menționat și în întrebarea pe care am adresat-o doamnei ministru, este un proiect de lege care ridică mai multe semne de întrebare, este un proiect de lege față de care am mari rezerve și menționez din start, exprim o opinie separată față de acest proiect de lege.

Referitor la cote. Cotele sunt măsuri afirmative și așa, cum deja s-a menționat, orice măsură afirmativă are și o componentă discriminatorie. Ea are o componentă care, într-un sens, umilește. Eu admir foarte mult doamnele care astăzi au vorbit de la această tribună, iar faptul că ele au ajuns în viața politică fără cote demonstrează realitatea că în Republica Moldova se poate și fără cote. Doamnele care au talent, doamnele care doresc, ele pot să se realizeze, inclusiv,  în viața publică. Iată cum este descris acest principiu menționat în proiectul de lege: Principiul asigurării egalității de șanse între femei și bărbați înseamnă egalitate în drepturi, oportunități și responsabilități în toate sferele vieții. 

Egalitate în drepturi. Este o confuzie atunci când un drept se transformă într-o obligație. Dreptul înseamnă drept, șansă înseamnă șansă. Oamenii, indiferent de, în cazul dat de sexul care-l au, indiferent de starea lor socială, indiferent de convingerea lor religioasă, de grupul etnic din care fac parte, au și trebuie să aibă șanse egale. Tot ce trebuie să facă un stat este să ofere aceste șanse egale, iar cei care doresc să realizeze ceva în viață să se folosească de aceste șanse. Regret că noi, un stat tânăr, care am pornit pe o cale democratică, o cale prin care vrem să construim o societate liberă, cu atâta ușurință renunțăm la libertate și venim cu obligații. Libertate înseamnă, de fapt, să ai libertatea să promovezi ceea ce crezi și ceea ce dorești, nu să-ți fie impusă de cineva. Este important lucrul acesta, am crescut într-o familie în care am fost învățat ce înseamnă convingere și constrângere. Noi trebuie să educăm o societate prin convingere, nu prin constrângere. Eu sunt pentru principiul egalității de șanse, dar acest lucru trebuie obținut prin convingere și prin educația societății nu prin măsuri afirmative și restrictive, măsuri imperative pentru că aceasta nu este decât o deformare sau denaturare a conceptului de egalitate. Acesta nu mai este un concept de egalitate atunci când este forțat și este impus.

Extinderea principiului egalității la companiile private, la instituțiile de învățământ private mi se pare o altă exagerare a acestui proiect de lege. Dacă măcar ne-am limita la instituțiile publice, dar noi vrem să le extindem la instituțiile private, la instituțiile de învățământ. Ce vom face cu seminarele teologice unde sunt doar bărbați în aceste seminare teologice? Ce vom face cu alte instituții unde există o anumită preferință, companiile private care doresc să angajeze doar un anumit gen de lucrători? Sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri astăzi.

Legat de sexism, așa cum am menționat în întrebare, conform acestui proiect de lege, dacă m-ași exprima într-un limbaj biblic, de azi înainte va fi păcat să spui că o femeie este o soție sau o mamă, va fi păcat să spui că un bărbat este soț sau tată. Este interzis lucrul acesta pentru că, contravine așa zise unor principii tradiționale. Noi nu putem aplica aceste principii în Republica Moldova. De fapt, cred că noi avem anumite valori la care ar trebui să ținem – familia, tata, mama, sunt lucruri la care nu putem renunța.

Grupul coordonator gender. Sigur că , pe de o parte, este o intenție nobilă a ministerului, dar noi nu putem accepta acest lucru atunci când în Republica Moldova deja avem organe ce supraveghează ceea ce numim noi domeniul legat de discriminare. Atunci când se propun, vin inițiative din partea acestui consiliu, ele se înaintează autorităților publice, private și acest lucru deja este prevăzut în legislație și nu cred că ele trebuie dublate.

Și în încheiere, noi vorbim despre demnitate umană. Conform conceptului creștin despre lume și viață, demnitate înseamnă a fi creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Biblia, deși este o carte de mii de ani, de pe prima pagină spune că femeia și bărbatul sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă egalitate, aceasta înseamnă demnitate, dar aceasta înseamnă și o frumusețe inconfundabilă a femeii și a bărbatului. Aceste lucruri trebuie păstrate și nu trebuie prin asemenea proiecte de lege neglijate. Iată de ce eu sunt foarte rezervat față de acest proiect de lege, deși are și unele noțiuni bune care merită și să fie sprijinite.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Related Articles

Close