DISCURSUL susţinut în Briefing-ul de presă privind campania electorală

DISCURSUL susţinut în Briefing-ul de presă privind campania electorală

DISCURSUL susţinut în Briefing-ul de presă privind campania electorală

valeriughiletchipresedinte

Stimaţi jurnalişti,

Vă mulțumesc pentru că ați răspuns la invitația mea și sunteți prezenți la acest briefing. Aceasta îmi dă încrederea că şi în campania electorală, ce ne aşteaptă în acest an, presa va trata cu interes evenimentele organizate de actorii politici pentru o informare echidistantă și obiectivă a alegătorilor.

După cum știți, în această toamnă, după aproape 20 de ani, vom avea din nou posibilitatea să alegem în mod direct Președintele țării. Multiplele blocaje şi crize politice prin care am trecut, impuneau o schimbare cât mai urgentă a cadrului constituțional de alegere a sefului statului. Pentru alegerea actualului Președinte a fost nevoie de peste 900 de zile și de două runde de alegeri parlamentare anticipate.

Necesitatea soluționării blocajului constituțional a fost, de asemenea, menționată în repetate rânduri în rapoartele de monitorizare ale Republicii Moldova de către APCE.

Nu în ultimul rând, vreau să menţionez că toate sondajele care s-au făcut în  aceşti ani arătau că majoritatea absolută a oamenilor îşi doreau  să aleagă prin vot direct şeful statului.

Mă bucură faptul că am putut contribui personal la soluționarea acestei crize politice. Vă amintesc că, pe 4 martie 2016, am fost onorat să prezint la Curtea Constituțională sesizarea semnată de un grup de deputați PLDM privind revizuirea modului în care au fost votate amendamentele la Constituție în vara anului 2000. Puțini au crezut în succesul acelei sesizări. Am fost singurul care a mers la Curte în acea zi. Probabil nici colegii  mei nu credeau că vom avea câștig de cauză. Aș vrea, în acest context, să menționez că am fost unul din inițiatorii reformei constituționale din 2000, dar am fost și unul dintre puținii care nu au votat modificarea respectivă. Cunoașterea din interior ale celor întâmplate, îmbinată cu argumentele juridice invocate, m-au ajutat să conving membrii Curții Constituționale să readucă sistemul politic de alegere a Președintelui pe făgașul normalității.

Următorul pas este alegerea prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat a Președintelui țării. Avem nevoie de un Președinte care să urmărească pacea și bunăstarea întregii națiuni, nu interese de partid sau de grup. Avem nevoie de un Preşedinte care să reîntregească societatea, dezbinată până acum în mod artificial în scop politic. Avem nevoie de un Preşedinte ce ar fi un adevărat mediator între forţele politice ale ţării, pentru a nu permite ca lupta politică dintre acestea să dăuneze societăţii. Avem nevoie de un Președinte care să readucă încrederea cetățenilor în  instituțiile statului. Avem nevoie de un Președinte integru, care să nu fi fost implicat în vre-un scandal de corupție . Avem nevoie de un Președinte care are suficientă experiență politică pentru a face față tuturor provocărilor. Avem nevoie de un Președinte care are o bună experiență internațională ca să poată aduce țara în rândul statelor civilizate și dezvoltate. Avem nevoie de un Preşedinte care ar munci dezinteresat 24 de ore din 24 pentru demnitatea și prosperitatea fiecărui  cetăţean al ţării noastre.

Ca să putem alege un asemenea Președinte, avem nevoie de alegeri libere și corecte. Avem nevoie de un scrutin care ar oferi şansa unei adevărate alegeri. De ce un grup de persoane din umbră trebuie sa decidă cine să fie candidatul?! De ce să nu oferim șanse egale tuturor candidaților, ca în final să-l alegem pe cel mai bun?! Sunt convins că primul tur trebuie să ofere o paletă diversă de opțiuni, iar după 30 octombrie vom ști cine este candidatul care merită să fie susținut în turul doi.

Acestea fiind spuse, doresc să anunț public că, după o perioadă de analiză, reflecție și rugăciune, am luat decizia de a constitui grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor și susținerea candidaturii mele la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Programul meu detaliat, oferta electorală vor fi făcute publice la timpul potrivit, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Dar, cu siguranţă, vor avea la bază toate  aspectele importante menţionate mai sus. Am o viziune clară şi o dorinţă fermă de a schimba lucrurile în bine. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Related Articles

Close