Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ce se desfăşoară în perioada 27-31 ianuarie la Strasbourg, a adus noi realizări pentru Republica Moldova. Pentru următorul mandat, două din cele opt comisii permanente a APCE vor fi conduse de deputaţi din Republica Moldova.
Deputatul Ana Guţu a fost aleasă luni, 27 ianuarie în fruntea Comisiei Cultură, Mass-Media şi Educaţie. Marţi, 28 ianuarie, deputatul Valeriu Ghileţchi a fost ales în calitate de Preşedinte al Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a APCE. Demn de menţionat este faptul că, Valeriu Ghileţchi până la această înaintare a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte în cadrul aceleiaşi comisii.
În calitatea sa de președinte actual, deputatul moldovean va conduce ședințele comisiei, va avea dreptul să facă propuneri care urmează să fie votate de comisie, și de asemenea, va fi din oficiu membru al Biroului APCE, o poziție importantă pentru funcționarea acestei instituții care se concentrează pe probleme ce țin de drepturile omului, în virtutea faptului că biroul decide asupra ordinei de zi și asupra moțiunilor care ulterior devin rapoarte. Astfel, în primele zile ale sesiunii de iarnă, deputatul Valeriu Ghileţchi a condus deja prima şedinţă de audieri în cadrul Comisiei Afaceri Sociale a APCE pe subiectul circumciziei. Şedinţa a fost dominată de dezbateri aprinse, aceasta se datorează faptului că anterior comisia a neglijat anumite amendamente care îngrădesc libertăţile religioase ale părinţilor.
Noul preşedinte al APCE, doamna Anne Brasseur, Luxemburg, a fost aleasă din primul tur cu 165 de voturi. Pentru această procedură erau necesare doar 159 de voturi. La vot au participat un număr record de 292 de deputaţi din totaul de 317 delegaţi la APCE. Amintim că anterior această funcţie a fost deţinută de Jean-Claude Mignon.
Preşedintele APCE şi preşedinţii de comisii se aleg anual în cadrul sesiunii de iarnă, cu dreptul de a fi realeşi pentru încă un termen de un an.
Sesiunea APCE se va încheia vineri, 31 ianuarie. Delegaţia Republicii Moldova este formată din cinci deputaţi şi este condusă de Liliana Palihovici.