Grupul Parlamentar Popular European: "Astăzi am îngropat sistemul uninominal"

Grupul Parlamentar Popular European: "Astăzi am îngropat sistemul uninominal"

Grupul Parlamentar Popular European: „Astăzi am îngropat sistemul uninominal”

Grupul Parlamentar Popular European a decis să excludă definitiv posibilitatea ca viitoarele alegeri să se desfăşoare în sistem uninominal. GPPE a luat solidar decizia că este nevoie de schimbarea sistemului electoral, dar şi de a convinge PDM să nu insiste pe uninominal, care este o formă extremă de schimbare, nepotrivită situaţiei actuale din Republica Moldova.

Grupul Parlamentar Popular European insistă ca votul final (Lectura a II-a) să se facă după recomandările Comisiei de la Veneţia şi va vota schimbarea actualului sistem electoral în unul mixt doar cu acceptare a propunerilor grupului. Varianta de compromis le va da oamenilor un control mai mare asupra viitorilor deputaţi, însă în acelaşi  timp nu va afecta nici sistemul de partide. În acest context, GPPE a propus crearea unui grup de lucru cu reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor şi grupurilor parlamentare, care să elaboreze proiectul final şi să analizeze toate amendamentele.

Amintim că Valeriu Ghileţchi, liderul GPPE, s-a pronunţat ferm împotriva uninominalului şi rămâne pe aceeaşi poziţie. În GPPE există înţelegerea unanimă că este o nevoie de schimbare a sistemului electoral, iar sondajele arată clar că majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru.

Valeriu Ghileţchi: "Considerăm că votul de azi, la forma în care s-a ajuns, cu modificările care vor urma negocierilor, va satisface dorinţa oamenilor de schimbare a sistemului actual de vot, dar şi dorinţa partenerilor de dezvoltare, ca acest lucru să se facă printr-un consens politic larg".

Sursa Video: Privesc.EU

Related Articles

Close