Episodul 14: Cazul Nataliei Morari și demiterea Comisiei Național a Pieței Financiare

Episodul 14: Cazul Nataliei Morari și demiterea Comisiei Național a Pieței Financiare

Episodul 14: Cazul Nataliei Morari și demiterea Comisiei Național a Pieței Financiare

Săptămâna trecută spațiul mediatic a fost bulversat de dezvăluirile jurnalistei Natalia Morari. Iar Parlamentul a demis conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Continuăm să analizăm cotidianul și evenimentele de actualitate prin prisma lentilelor creștine. Vă invit la o  nouă ediție a podcastului „Actualitatea în Lumină”.

Subiectul 1: Cazul Nataliei Morari

Jurnalista Natalia Morari, într-o postare surprinzătoare, a anunțat săptămâna trecută că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, acuzat și condamnat în mai multe dosare penale legate de fraude bancare. Platon a fugit din Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și din spusele lui în prezent se află în Marea Britanie.

Reacțiile din partea celor mai mulți cetățeni, dar și mai important din partea comunității mass-media, confirmă faptul că ceea ce s-a întâmplat reprezintă o încălcare severă a eticii jurnalistice. Pentru noi ca și creștini, cei care înțelegem că trăim într-o lume care zace în cel rău, într-o lume dominată de păcat, existența unei etice profesionale este extrem de importantă. În renumita sa carte Etica Protestantă și Spiritul Capitalismului, sociologul german Max Weber a arătat că anume etica și înțelegerea protestantă a lumii au influențat în mod determinant dezvoltarea capitalismului și construcția societăților vestice așa cum le cunoaștem astăzi.

Subiectul 2: Demiterea in corpore a conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare

Săptămâna trecută au fost demiși cei 4 membri ai consiliului de administrare a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. CNPF este o instituție din subordinea Parlamentului, care supraveghează piața de asigurări, piața de creditare nebancară, piața de capital și altele. Discuțiile aprinse din plenul Parlamentului au generat reacții pe rețelele de socializare dar și în presă. Problemele principale pentru care a fost acuzată Comisia includ deficiențele existente pe piața asigurărilor dar și tendințele de îndatorare a populației la rate exorbitante practicate de organizațiile de creditare nebancară.

Analizând detaliat întrebările acordate de deputați, putem învăța foarte multe despre conceptul pe care-l au ei asupra economiei și dezvoltării unui stat. Iar pentru noi, cei care dezbatem evenimentele naționale și internaționale prin prisma conceptului creștin despre lume și viață această analiză devine și mai important.

Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda.

Related Articles

Close