Evaluarea Summit-lui de la Riga

Evaluarea Summit-lui de la Riga

Evaluarea Summit-lui de la Riga

IMG_1289Săptămâna aceasta mai multe mijloace de informare în masă au comentat rezultatele Summit-lui de la Riga. Din păcate, majoritatea au avut o atitudine rezervată și negativă, ceea ce denotă o abordare foarte îngustă și subiectivă. Deși nu am fost prezent la Summit, am avut totuși ocazia să particip la evaluarea Summit-lui, eveniment organizat la Riga de Comisiile de Afaceri Europene și cea de Politică Externă ale Seimului Letoniei.

La deschiderea întrunirii, Dna Inara Murniece, Președintele Seimului, a subliniat că cel mai important lucru este faptul că Parteneriatul Estic (PE) va continua în ciuda presiunilor și agresiunii Kremlinului. Chiar dacă astăzi există opinii diferite în cadrul UE, fiecare țară membră a PE este liberă să decidă asupra nivelului ambiției și aspirației sale europene, lucru menționat în mod expres în articolul 2 al Declarației comune a Summit-lui.

Mulți se întrebau dacă Summit-ul va fi un serviciu funerar pentru PE, a menționat Dna Zaneta Ozoline, Profesoară de Relații Internaționale, Universitatea Letoniei. După Summit, spune ea, putem afirma clar că răspunsul este nu! Parteneriatul are viitor, dar acesta depinde și de țările care fac parte din el. Partenerii estici trebuie să știe să transmită UE dorința lor, de altfel Rusia va face acest lucru în locul nostru. În timpul dezbaterilor, însă, deputatul Igor Pimenov, membru al Partidului Social Democrat din Letonia, un partid filo-rus, a ținut să spună că nu trebuie să ne temem de funeralii. Simțind nevoia să reacționez, i-am spus dlui Pimenov, că este evident că va veni o zi când parteneriatul va muri, dar este extrem de important să nu moară până nu se va naște copilul. Pentru noi, acest copil este statutul de aderare la UE. Replica a fost prinsă de televiziunea letonă și prezentată ulterior la știri.

IMG_1246

Dl Richard Giragosian, expert din Armenia, a menționat că Summit-ul de la Riga nu este ca cel de la Vilnius, dar este totuși un moment de o intensitate istorică, care va fi apreciat în timp. Negocierea textului Declarației a fost un proces foarte dificil. Foarte multe cuvinte și fraze au fost alese cu multă grijă ca, în final, toate 28 de țări membre ale UE și 6 țări membre ale PE să semneze această Declarație comună. Prin urmare, se poate spune că Declarația este un succes al Summit-lui și al diplomației europene. Visele europene nu au fost spulberate, dimpotrivă, au fost menționate în mod expres, doar că aceste vise sunt condiționate de fapte și realizări concrete.

Un alt lucru la care s-a atras atenția este faptul că deși cele 6 țari au un singur nume, cel al PE, ele au și nume individuale. Aceasta înseamnă că fiecare țară poate să-și traseze propria cale. Chiar dacă la ora actuală, țara noastră se confruntă cu o serie de provocări interne, Moldova rămâne a fi liderul parteneriatului.  Este păcat că din cauza atitudinii pe care o au mulți față de actuala guvernare, se lovește dur în perspectiva europeană a țării, inclusiv în acest Summit.

Având în vedere amenințările serioase la adresa securității continentului european, țările UE au decis să ofere țărilor PE loc pentru dialog și participare în programul CSDP, program de securitate comună și politici de apărare. Tot în acest context, Declarația menționează amenințările la adresa securității civile și informaționale cu care ne confruntăm. Prin urmare, este nevoie de multă prudență și inteligență dacă vrem pace și stabilitate, lucru pe care unii se pare că nu vor să-l înțeleagă sau, ce-i și mai grav, îl înțeleg, dar procedează invers, având în spate o agendă străină.

IMG_1247

În concluzie, cu toate rezervele care au fost exprimate, consider că Summit-ul de la Riga ne oferă o perspectivă europeană. Important este să nu disperăm și să nu ne facem rău cu mâinile noastre. Riga nu este stația terminus, ci o etapă pe care o parcurgem. Făcând un apel către țările UE privind perspectiva europeană a Moldovei, l-am citat pe împăratul Solomon, care spunea: ”O nădejde amânată îmbolnăvește inima, dar o dorință împlinită este un pom de viață.”  În timp ce UE ia mai mult în calcul ”cardiograma inimii”, i-am rugat să țină cont și de dorința inimii noastre, care se vrea împlinită. M-am bucurat să aud că s-a luat act de invitația Președintelui RM, Nicolae Timofti, de avea Summit-ul PE din 2017 la Chișinău. Prin urmare, speranță există!

Related Articles

Close