Interviu cu Valeriu Ghilețchi, despre situația din fracțiunea PLDM, alegerile prezidențiale și planurile sale de viitor

Interviu cu Valeriu Ghilețchi, despre situația din fracțiunea PLDM, alegerile prezidențiale și planurile sale de viitor

Interviu cu Valeriu Ghilețchi, despre situația din fracțiunea PLDM, alegerile prezidențiale și planurile sale de viitor

Valeriu Ghiletchi

Politik.md: Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Primul lucru pe care vreau să vă întreb este: De ce un pastor bisericesc a avut nevoia să se implice în politică?

Valeriu Ghilețchi: Eu m-am născut într-o familie baptistă, iar în perioada sovietică, în anii de școală, m-am confruntat cu problema libertății religioase. Am simțit o atitudine negativă față de mine și le-am spus părinților, la care ei mi-au răspuns: tu fă tot ce depinde de tine, încearcă să fii mai bun, că de restul se va ocupa Dumnezeu. Ăsta ulterior a devenit și un motto pentru mine în viață.

Când Republica Moldova a obținut independența, primul lucru pe care l-am făcut a fost să plec la studii teologice în România, pentru că în perioada sovietică nu era posibil să studiezi teologia. Ulterior m-am întors în țară și am văzut posibilitatea de a mă implica în politică. Pe de o parte am dorit să folosesc această oportunitate, iar pe de altă parte - să arăt că și creștinii baptiști sunt cetățeni ca toți ceilalți, care se pot implica în luarea deciziilor importante. Eu nu cred că toți pastorii trebuie să se implice în politică, dar dacă cineva din ei simte dorința de a se implica, cred că acest lucru este unul bun până la urmă.

Politik.md: Dar nu se bat cap în cap cele două viziuni: politică și religioasă?

Valeriu Ghilețchi: Nu văd ca cele două să se bată cap în cap, ci mai curând văd o oportunitate de a le îmbina. Dacă ne uităm la biserică precum la o entitate cu totul separată de stat, atunci putem vedea un conflict. Dar din punctul meu de vedere, biserica este o parte a societății, pentru că este creată de credincioși și nu accept acest concept secular de a interzice credincioșilor să se implice în luarea deciziilor. Evident că statul rămâne a fi principal, pentru că nu biserica va lua decizii în locul statului.

Eu consider că o persoană credincioasă va acționa în mod integru în spațiul public și va lua decizii în beneficiul public, bazându-se pe convingerile sale și filozofia, pe care o împărtășește. Dacă e să vorbim despre democrație, atunci la baza ei au stat anumite valori creștine, ceea ce a dus la stabilirea valorilor în Uniunea Europeană.

Politik.md: Și dvs ați decis să vă implicați. V-ați manifestat în calitate de candidat independent, ulterior în Partidul Liberal-Democrat. Acum, care e atmosfera în fracțiune?

Valeriu Ghilețchi: Din păcate fracțiunea trece printr-o perioadă dificilă dupăarestul liderului PLDM, Vlad Filat, și demisia Guvernului Streleț. La ora actuală încă nu se vede clar care va fi perspectiva PLDM, deși mie îmi vine greu să dau o apreciere, pentru că nu sunt membru de partid. Știți că urma să se desfășoare un Congres, dar a fost amânat.

Unii au așteptat ca Vlad Filat să-și suspende calitatea de președinte de partid, asta ar fi deschis ușa pentru alegerea unui nou lider al partidului. Acest lucru nu s-a întâmplat. Din câte cunosc unul dintre motive a fost lipsa unui alt lider, adică nu a fost identificată o nouă candidatură, care să preia președinția partidului. Tot din acest motiv, în preajma alegerilor prezindențiale, PLDM încă nu are o poziție finală referitor la modul cum va proceda. Dl Pistrinciuc a anunțat că: fie va fi identificat un propriu candidat, fie va fi susținut unul comun al forțelor de dreapta.

Politik.md: Cum credeți, ce se va întâmpla în campania electorală?

Valeriu Ghilețchi: Mi-i greu să fac pronosticuri, dar dacă PLDM va susține un alt candidat, asta va însemna fuzionarea lui cu alte formațiuni. Au mai fost asemenea fenomene și în România, când partidele aflate în criză au fuzionat, pentru a folosi potențialului său uman, iar PLDM are un potențial foarte bun. Unii colegi ar susține viitorul partid condus de Maia Sandu, alții înclină spre platforma DA, dar sunt și cei care iau în considerație partidul lui Iurie Leancă.

Politik.md: Dar ar putea ca toate aceste formațiuni să-și unească forțele și să susțină un singur candidat?

Valeriu Ghilețchi: Îmi vine greu să cred acest lucru. Cred că mai degrabă partidele vor merge cu proprii candidați. Chiar dacă se fac asemenea apeluri, cei care le emit de obicei speră ca anume ei să fie susținuți. În special forțele, care deja și-au înaintat candidații, nu am simțit la ele un spirit altruist care să spună: eu sunt gata să cedez dacă ceilalți doresc să susținem candidatul X. De aceea sunt sceptic în privința unui candidat comun. Dacă e să ne referim la PLDM, susținerea unui candidat din afara partidului ar putea crea divizări în organizațiile teritoriale, care ar putea susține candidați diferiți. Eu nu sunt membru de partid, dar dacă ar fi să mă dau cu părerea –consider că dacă se desfășura un Congres și se alegea un lider, șansele ca partidul să iasă cu bine din această criză ar fi fost mult mai mari. Auzim și primari, care decid să părăsească partidul și toate acestea sunt contraproductive pentru viitorul partidului.

Politik.md: Spiritele se încing odată cu apropierea de alegerile prezidențiale. După alegeri putem să ne așteptăm la o nouă reconfigurare în Parlament?

Valeriu Ghilețchi: Nu este exclus. Rezultatul acestor alegeri se va răsfrânge asupra scenei politice din R. Moldova, inclusiv asupra celei din Parlament. Dar și aici îmi vine greu să fac un pronostic. Eu în continuare pledez pentru modelul parlamentar. Consider că un președinte nu ar trebui să fie membru al vreunui partid politic și chiar voi propune aceasta în cadrul grupului de lucru. Președintele este ales de către cetățeni, el este comandantul suprem al armatei, în el trebuie să se regăsească orice cetățean. Dacă un președinte va începe jocuri politice, atunci riscăm să revenim la criza din anii 2000. Pentru că președintele de atunci, Petru Lucinschi, intrase într-un conflict cu majoritatea parlamentară și s-au produs acele reforme cu încălcări, pe care le-am contestat la Curtea Constituțională.

Președintele, odată ales, trebuie să fie președintele întregii țări și să facă așa cum prevede Constituția: să fie mediatorul între ramurile puterii. Să intervină în situații de criză cum a fost cea bancară, să vină cu acțiuni, să vină în fața națiunii, în fața Parlamentului, să ceară forțelor politice să depășească o anumită situație de criză.

Dacă președintele nou ales va intra în conflicte politice, acest lucru va fi în detrimentul țării. Eu personal nu-mi doresc un asemenea președinte. Modelul parlamentar noi oricum îl avem în Constituție. Deși a fost schimbat modul de alegere a președintelui, Guvernul este format de o majoritate parlamentară și această majoritate trebuie să aibă libertatea să-și ducă până la capăt mandatul.

Politik.md: Să discutăm și despre mediul extern. Cunoașteți despre investigația Panama Papers și în acest context vreau să știu dacă aveți companii sau firme în zone off-shore?

Valeriu Ghilețchi: Nu am avut și nu am nicio companie înregistrată în zone off-shore și nu am cum să fiu vizat de asemenea investigații. Această investigație are și impact, am văzut și nume de personalități din R. Moldova.Eu nu cred că mulți politicieni din R. Moldova vor fi vizați. Impresia meaeste că ținta acestor scurgeri de informații au fost alți lideri, din țări mai influente. Acest lucru arată odată în plus că integritatea este un element esențial și vedem că lideri din R. Moldova, dar și din alte țări suferă la acest capitol. Și revenim la primele întrebări - iată de ce este important ca valorile morale să fie prezente în politică, pentru că ele asigură mai multă integritate. Crearea zonelor off-shore a oferit din păcate posibilitatea de a crea tot felul de scheme de tranzacții, care nu pot fi monitorizate, care nu pot fi cunoscute publicului. Surprize cred că încă vor urma.

Politik.md: Considerați că aceste zone ar trebui declarate ca fiind în afara legii?

Valeriu Ghilețchi: Noi în APCE am adoptat cel puțin o Rezoluție legată de așa numitele paradisuri fiscale. Am cerut mai multă transparență, mai multă raportare. Dar am observat că anumite țări, cum ar fi Malta și altele unde există zone off-shore, opun o rezistență foarte mare. Pentru aceste țări, zonele off-shore sunt o sursă de venit. S-ar putea ca după scandalul Panama Papers să existe o voință politică mai mare pentru a introduce dacă nu interdicții cel puțin restricții sau filtre, care ar minimaliza schemele dubioase. Acest lucru ar fi salutabil.

Politik.md: Despre activitatea dvs la APCE. Componența delegației Republicii Moldova urma să fie completată și acest lucru nu s-a reușit. De ce?

Valeriu Ghilețchi: Acest subiect a fost amânat. Componența delegațiilor a devenit o chestiune dificilă, din cauza fragmentării care s-a produs în Parlament. Acum e o situație, când avem nu doar fracțiuni, dar și grupuri parlamentare. Iar regulamentul Parlamentului spune că delegațiile și componența comisiilor se formează în baza fracțiunilor. Însă, din unele fracțiuni au plecat grupuri mari parlamentare și apare întrebarea: grupurile au dreptul la membri în delegații, sau nu? Avem Hotărârea Curții Constituționale, care spune că președintele țării este obligat să consulte și grupurile parlamentare, care au aceleași drepturi ca și fracțiunile parlamentare. Componența delegațiilor și a comisiilor se acceptă prin consens, iar componența se împarte proporțional.

Politik.md: Ce planuri de viitor aveți, după ce vi se va temina mandatul de deputat?

Valeriu Ghilețchi: Încă nu am o claritate în acest sens. Aș vrea să continui activitatea politică, dar nu știu cum voi face acest lucru. Chiar și alegerile prezindențiale mi-au trezit semne de întrebare. Pentru că în 2001 am candidat independent, mi-a venit un gând ca să încerc să candidez independent la aceste alegeri prezidențiale. Iau în calcul și o asemenea opțiune, deși sunt realist - îmi dau bine seama că șansele pentru a ajunge președinte sunt foarte mici. Dar totodată e o provocare pe care mi-ar plăcea să o accept, deși nu am luat încă o decizie finală în această privință. Dacă participarea mea ar împiedica un candidat bun din partea dreptei, probabil că nu voi candida. Dar dacă voi vedea o fărâmițare și o neclaritate, nu este exclus să iau o asemenea decizie. Dacă voi candida, o voi face în calitate de independent și nu din partea unei formațiuni politice.

Politik.md: Vă gândiți și la o carieră pe filiera diplomatică?

Valeriu Ghilețchi: Da, acesta este un vis de-al meu. Cunoașteți că au fost create un fel de piedici, pe care le consider nejustificate. Am fost acuzat de către unele ONG-uri că aș fi homofob, deși eu nu sunt de acord cu asta. Eu respect orice altă convingere diferită de a mea, dar din moment ce nu-mi pot exprima libera opinia - cred că aici poate apărea o problemă. Din acest punct de vedere consider că a fost o atitudine incorectă, dar rămâne de văzut. Nu am renunțat la acest vis al meu, doar că pe moment au apărut aceste impedimente și el nu poate fi realizat.

Politik.md: Cum este Valeriu Ghilețchi în familie, cât timp acordați celor dragi?

Valeriu Ghilețchi: Familia a fost și este o prioritate pentru mine, deși trebuie să recunosc că în ultimul timp nu acord atât timp cât mi-aș fi dorit. Sunt destul de ocupat, deseori călătoresc, dar comunicarea în familie e o lege. Oriunde aș fi ne străduim să păstrăm legătura, prin diverse căi tehnologice. Și fiul și fiica sunt deja mari, sunt plecați, dar avem un chat comun, prin care comunicăm în fiecare zi.

Politik.md: Vă ajutați soția la bucătărie sau în treburile casei?

Valeriu Ghilețchi: O ajut, deși ea face mai mult decât mine. Dar în măsura posibilităților sunt prezent la bucătărie, deci culinăria pentru mine nu e un tabu. Încerc să o ajut, să petrec timp cu familia, cu soția, deoarece este un lucru important pentru mine.

Politik.md: Dle Ghilețchi, eu vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în activitate.

Autor: Cristina Vlah

Sursa: Politik.md

Related Articles

Close