Kerstin Griese: "Vom facilita semnarea şi ratificarea acordului în domeniul asigurărilor sociale cu Moldova”

Kerstin Griese: "Vom facilita semnarea şi ratificarea acordului în domeniul asigurărilor sociale cu Moldova”

Kerstin Griese: „Vom facilita semnarea şi ratificarea acordului în domeniul asigurărilor sociale cu Moldova”

Kerstin Griese, Preşedintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Bundestagul Germaniei a declarat că va sprijini, alături de colegii ei, semnarea şi ratificarea unui acord reciproc în domeniul asigurărilor sociale cu ţara noastră. Asigurarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri a deputatul PLDM şi Preşedintele Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a APCE cu membrii Comisiei de profil din Parlamentul Germaniei, marţi 16 iunie la Berlin.

Guvernul Republicii Moldova a semnat acorduri similare, care asigură un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți, cu peste 10 state din Uniunea Europeană, iar Parlamentul le-a ratificat. Printre acestea se numără Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Portugheză, România ș.a. Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă; pensiilor pentru pierderea capacității de muncă/de dizabilitate ca urmare a unei boli obișnuite; pensiilor și îndemnizațiilor pentru pierderea capacității de muncă/de dizabilitate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Pe agenda întâlnirii Preşedintelui Comisiei Afaceri Sociale a APCE cu membrii Comisiei din Bundestag a figurat și subiectul ratificării de către Parlamentul Germaniei a Cartei Sociale Revizuite, adoptată la 3 mai 1996. Carta este destinată unei garantări mai bune, la nivel european, a drepturilor economice și sociale. Ratificarea acestui document este o prioritate pentru Consiliul Europei. Carta Socială este ratificată de 11 de state membre ale Consiliului Europei, iar Carta Socială Revizuită este ratificată de 32 state. Alte state au semnat-o dar nu au ratificat-o încă. Republica Moldova a ratificat parțial Carta Socială Europeană Revizuită în anul 2001.

Întâlnirea şi discuţia despre Carta Socială Revizuită, cât și despre relaţiile bilaterale dintre Germania şi Republica Moldova au decurs într-o atmosferă foarte caldă şi prietenoasă.

Related Articles

Close