Liberatea religioasă este una fundamentală și ea trebuie protejată

Liberatea religioasă este una fundamentală și ea trebuie protejată

Liberatea religioasă este una fundamentală și ea trebuie protejată

În perioada, 29 septembrie – 3 octombrie 2014 am participat la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). După o săptămână plină de activități, decizii și inițiative lansate alături de echipa comisiei pe care o conduc, am reușit să îmi exprim opinia pe marginea mai multor subiecte într-un interviu oferit jurnalistului moldovean acreditat la APCE, Gheorghe Bobeică.

Despre întrevederea cu Iulia Timoșenko (min 01:10 - 04:15)

Justiția tot timpul este politizată când se schimbă guvernările. Este un fenomen specific pentru toate țările post-sovietice, unde democrația este încă în durerile nașterii. Și în cazul Iuliei Timoșenko, justiția a fost folosită ca o armă în luptele politice și membrii PPE nu am putut să stăm deoparte când se face o nedreptate. Totodată, la întâlnirea de săptămâna trecută, am profistat de întrevederea cu dumneaei și am pus câteva întrebări legate de Republica Moldova și conflictul transnistrean, pentru că Ucraina a jucat, joacă și va juca un rol care poate influența soluționarea acestui conflict. Personal consider că Ucraina nu a făcut tot ce trebuia să facă vizavi de acest conflict și m-am bucurat să văd că dna Iulia Timoșenko a recunoscut că Kievul are datorii față de țara noastră.

Despre "EuroMaidan" şi integrarea UE a Ucrainei (05:20 - 07:23)

Oamenii astăzi trăiesc cu nostalgie după trecut şi fără speranţă pentru un viitor mai bun. Când vorbim de statele postsovietice des fac trimitere la această analogie biblică când poporul Israel a fost scos din Egipt a avut nevoie de 40 de ani ca să intre într-o ţară promisă. Lui Dumnezeu i-a trebuit o noapte să îi scoată din Egipt şi 40 de ani să scoată Egiptul din ei. Atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina consider că este mai bine să aleagă o cale europeană.

Semnarea Acordului de Asociere şi conflictul Transnistrian (07:40 - 09:22 )

Eu cred că trebuie să le separăm. Consider că semnarea Acordului de Asociere este un avantaj extraordinar pentru ţara noastră. Ce mi se pare foarte impotant este ca noi să nu condiţionăm. Trebuie să rezolvăm conflictul transnistrian, dar este un principiu enunţat de Domnul Isus: "Ajunge zilei necazul ei". Avem un conflict îngheţat, este un necaz al zilei, dar nu trebuie să ne concentrăm pe partea negativă a acestei situaţii. Sarcina guvernării actuale să nu permită înrăutăţirea acestui conflict. Acum trebuie să depunem toate eforturile ca să ne facem temele de acasă şi să facem o viaţă mai bună pentru cetăţeni, iar după ce oamenii vor simţi îmbunătăţirile şi problema transnistriană va fi mai uşor de rezolvat.

Moldova membră a CSI (09:34-10:25)

Aceste două nu se exclud şi atât timp cât avem relaţii economice, cetăţeni la lucru în ţările din CSI nu văd o problemă în prezenţa noastră în această comunitate. Ceea ce trebuie noi foarte clar să definim sunt priorităţile, atât timp cât integrarea noastră europeană este prima noastră prioritate, prezenţa noastră în CSI nu ne încurcă.

Despre alegerile Parlamentare din 30 noiembrie (10:34-11:10)

Despre raportul Libertatea Religioasă (11:13 - 11:38)

Este un raport elaborat de Comisia Cultură care a fost examinat şi în Comisia Socială pe care o conduc. Am dezbătut mai multe practici în iudaism şi islam. Până la urmă principiul pe care trebuie să îl înţelegem este faptul că libertatea religioasă este un drept fundamental şi el trebuie protejat.

Despre comabaterea neonaziste (12:02-13:38)

Personal consider că acest fenomen poate fi combătut pe căi politice. Sunt evident şi căi legale, dar oamenii trebuie să fie atenţi să nu încalce libertatea de exprimare. Rezoluţia care am adoptat-o cred că va reglementa aceste situaţii. Ce ţine de deputatul ales cu aceste idei este un caz singural şi nu cred că merită atât de multă atenţie.

Despre raportul privind Discriminarea Creştinilor în Europa (13:50-15:45)

Acum doi ani am înregistrat o moţiune privind combaterea intoleranţei şi discriminării în Europa. La început a fost opusă foarte multă rezistenţă, dar până la urmă a fost acceptată. Secularismul este tot mai agresiv şi odată ce oferim noi drepturi unor grupuri sociale încălcăm drepturile fundamentale cum ar fi libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă.

Despre libertatea religioasă în Republica Moldova (15:54-17:24)

În linii mari cred că ne bucurăm de libertate religioasă şi am făcut progrese mari în acest sens. Astăzi suntem martori la schimbări în acest domeniu, dar avem şi restanţe ţinând cont de contextul totalitar din care venim. Mai este nevoie de timp ca să schimbă mentalitatea şi atitudinea societăţii. Din punct de vedere legal, avem o lege bună cu mici neajunsuri, am reuşit să facem deja câteva neajunsuri. Mai este este loc de îmbunătăţiri, dar la moment este o lege bună.

Despre rolul de rapotor pentru monitorizarea Franţei şi valorile spiritual în Europa (17:34-19:36)

Secularismul care e tot mai prezent şi se extindă în statele UE, face ca valorile spirituale să fie sacrificate. Anul trecut când Parlamentul francez a votat această libertate pentru homosexuali, a creat reacţii masive în Franţa. Impresionant este că nu doar creştinii au protestat faţă de această decizie, au participat şi ateii şi alte grupuri sociale pentru că a fost atacată o valoare fundamentală - familia. Din punctul meu de vedere autorităţile franceze au comis anumite greşeli în gestionarea acestor proteste în masă.

Fundamentalismul religios - Statul Islamic (19:52-20:10)

Despre blogul personal (21:39-23:48)

Este adevărat că am o rubrică de reflecţii. Pentru mine Biblia-Cuvântul lui Dumnezeu, este o sursă de motivare, o sursă de încurajare, o sursă de călăuzire şi motivez toţi telespectatorii să apeleze la Cuvântul lui Dumnezeu pentru că este acea piatră de temelie de care avem nevoie. Isus Cristos spune aşa: "Cercetaţi Scripturile pentru că în ele aveţi viaţă veştnică".

Omul politic vs omul religios (24:13-25:52)

Noi adesea în politică vorbim despre integritate. Pentru mine integritate înseamnă să faci ceea ce spui şi dacă tu spui că crezi, înseamnă că acest lucru trebuie să fie văzut în viaţa ta. Foarte mult se vorbeşte despre faptul că politica este un lucru murdar, dar unde astăzi în societate este uşor şi este integritate? Şi care până la urmă ar fi soluţia? Atunci când vom avea oameni care vor face ceea ce spun, vor trăi după valorile creştine în care spun că cred, lucrurile se vor schimba.

Mesajul pentru această campanie electorală (26:06-27:18)

Mesajul meu este unul vechi şi unul nou. Cel vechi este că avem nevoie să mergem pe calea pe care am pornit spre UE şi cel nou ar fi ca oamenii să înţeleagă că acest lucru nu depinde doar de politicieni.

Related Articles

Close