PRIMUL interviu oferit de Marina Ghileţchi

PRIMUL interviu oferit de Marina Ghileţchi

PRIMUL interviu oferit de Marina Ghileţchi

TRIBUNA continuă proiectul în cadrul căruia vă propunem interviuri cu soţii de politicieni. De data aceasta interviul este cu Marina Ghilețchi, soția liderului grupului parlamentar Popular European din Moldova, Valeriu Ghilețchi. Doamna Ghileţchi ne-a oferit mai multe detalii despre cum s-a cunoscut cu soțul său, ce calități a păstrat acesta de-a lungul anilor, dar și a expus părerea personală despre activitatea politică a lui Valeriu Ghilețchi.

T.: Cum V-ați cunoscut cu soțul Dvs.?

M.G: Ne-am cunoscut în cadrul Bisericii din orașul Bălți. Ambii cântam în corul de tineri al Bisericii. Datorită repetițiilor frecvente și călătoriilor pe care le-am efectuat împreună cu corul, am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine, să construim o relație mai apropiată, iar ulterior să ne căsătorim.

T.: Ce calități pe care le avea atunci când l-ați cunoscut le-a păstrat și până acum?

M.G: Aș putea evidenția două calități pe care le-a avut în tinerețe și le are până acum, acestea fiind chiar îmbunătățite pe parcursul anilor: dragostea și bunătatea. Parcă e mai ușor să iubești atunci când totul este bine, dar de la el am simțit afecțiune și atunci când treceam prin clipe mai dificile. Dragostea a caracterizat și relația lui cu copiii noștri. Fie că venea obosit de la lucru, fie că se întorcea dintr-o deplasare, își făcea totuși timp să se joace cu copiii. Totodată, de când l-am cunoscut, întotdeauna era gata să dea o mână de ajutor. Câte o dată mi se crea impresia că are mai mult timp pentru ceilalți decât pentru mine și familie. Apreciez însă această calitate la el, pentru că a fi bun cu aproapele tău este și una din sarcinile noastre creștine.

T.: Este ceva ce vă surprinde la soțul Dvs. ca și în prima zi când l-ați cunoscut?

M.G: Abilitatea lui de a suporta stresul și rezistența cu care face față oboselii. Deși nu mai este la prima tinerețe, totuși este implicat în foarte multe activități și foarte rar renunță la ele. Dacă ar fi să descriu un motto al vieții lui, acesta ar fi: „Cea mai grea povară a vieții sale este să nu aibă nici o povară.” Întotdeauna este gata să care ceva pe umerii săi.

T.: Ce părere aveți despre activitatea politică a Dlui Ghilețchi?

M.G: Sinceră să fiu, activitatea politică a soțului trezește sentimente mixte. Pe de o parte, conștientizez importanța implicării lui în soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, dar, pe de alta parte, din cauză că aceasta îi consumă aproape tot timpul şi energia, petrecem mult mai puține clipe împreună şi face mult mai puțin pe lângă casă.

T.: Care sunt diferențele de bază între Valeriu Ghilețchi – politicianul și Valeriu Ghilețchi – soțul, tatăl?

M.G: O caracteristică interesantă a soțului este faptul că întotdeauna încearcă să aplice aceleași principii, chiar dacă se află în situații sau statute diferite. Dacă mai mulți oameni ar avea aceeași atitudine, cred că lumea în care trăim ar fi mai bună și ar fi mai multe familii fericite. Respectul, corectitudinea, bunătatea, compasiunea nu sunt trăsături care ar trebui aplicate numai atunci când ești în fața camerelor de luat vederi. În orice situație trebuie să dăm tot ce avem mai bun.

T.: În opinia Dvs., politica presupune mai multe avantaje sau dezavantaje?

M.G: Așa cum am menționat mai sus, uitându-mă printr-un obiectiv larg, cred că activitatea politică poate produce și avantaje. Privind însă la viața personală și a familiei, mă simt nevoită să spun că implicarea politică a generat mai multe dezavantaje decât avantaje, nopți nedormite, atacuri nefondate, griji interminabile și mai puțin timp petrecut cu întreaga familie.

T.: Ați încercat vreodată să influențați deciziile soțului? În genere, cu cine se consultă atunci când trebuie să ia decizii importante?

M.G: Aici cred că trebuie să fac o remarcă și să separ în două categorii deciziile luate referitor la familie și deciziile luate în activitatea politică. În cadrul familiei, întotdeauna am încercat să luăm decizii împreună, urmărind doar binele familiei noastre. În ce privește partea politică, soțul mai puțin se consultă cu mine, deși recunosc că mi-ar plăcea să fiu consultată. Totuși când este vorba de decizii importante, ne sfătuim împreună.

T.: V-ați dori ca unul din copii Dvs. să urmeze calea tatălui, adică să facă politică?

M.G: În cadrul familiei niciodată nu am încercat să forțez pe unul din copii să facă o anumită facultate sau carieră. Am apreciat alegerile pe care le-au făcut și i-am încurajat să-și urmeze propriile vise. La moment, nici unul din copii nu este implicat în politică și, sinceră să fiu, acest lucru nu mă prea întristează, dar dacă pe viitor cineva din ei va decide să meargă pe urmele tatălui, îi voi ura doar succes.

Anastasia Borta

Sursa: Tribuna.MD

Related Articles

Close