DISCURS în Parlament privind proiectul: "2015 - Anul Veteranului celui de-al II-lea Război Mondial"

DISCURS în Parlament privind proiectul: "2015 - Anul Veteranului celui de-al II-lea Război Mondial"

DISCURS în Parlament privind proiectul: „2015 – Anul Veteranului celui de-al II-lea Război Mondial”

Proiectul de hotărâre cu privire la declararea anului 2015 Anul Veteranului celui de-al II-lea Război Mondial.

Stimate Domnule Președinte,

Stimați colegi,

Astăzi e o zi frumoasă la Chișinău. Se apropie primăvara. Și totuși cel mai important lucru, este că avem pace în țară.

În acest an se împlinesc 70 de ani de la sfârșitul celui de al II-lea Război Mondial. Este evident, că această aniversare trebuie comemorată și celebrată. Este, însă, important cum facem acesta lucru. Contează foarte mult ce mesaj vom transmite societății cu această ocazie, apropo de educarea tinerei generații.

Partidul Comuniștilor a venit cu un proiect de hotărâre care transmite un mesaj pe de-o parte bun, pe de altă parte incomplet vis-a-vis de evenimentele de acum șapte decenii. Înțeleg că este dificil să vii cu o abordare comprehensivă păstrând o atitudine neutră față de cea mai mare tragedie a secolului trecut. Este, în special, dificil pentru politicieni. Este greu să reziști tentației de a rescrie istoria pe criterii politice, așa cum s-au exprimat unii colegi.

Și totuși, trebuie să recunoaștem că cea mai bună lecție și cea mai justă concluzie pe care putem s-o tragem după șaptezeci de ani este că pacea e cel mai sfânt lucru! Noi trebuie să prețuim pacea. O pace durabilă este datoria fiecărui cetățean și în special a fiecărui politician. Milioane de vieți au fost sacrificate, ca noi să ne bucurăm astăzi de pace.

Winston Churchill spunea "Este ușor să începi un război dar este foarte greu să-l oprești".

Mulți, am auzit în această sală, consideră după mine în mod eronat că victoria este sfârșitul unui război. În realitate nu victoria ci pacea este cea mai sigura cale de a încheia un război.

Cei care astăzi critică o presupusă tentativă de a rescrie istoria, de fapt ei singuri încearcă să rescrie această istorie. Și-și exprimă asfel frustrarea văzând cum o parte a Europei a tras concluziile necesare și construiește o comunitate bazată pe pace, demnitate și libertate.

Înfrângerea suferită acum 25 de ani în războiul rece se pare că a provocat o dorință nesăbuită din partea unei națiuni de a-și lua revanșa. Armele zângănesc din nou în regiune. Se aud bubuituri la câteva sute de kilometri de noi. Iată de ce repet stimați colegi, nu victoria, ci pacea este cel mai bun mod de a încheia un război. Prin slogane triumfaliste, militariste, victoriste noi nu vom putea construi o pace durabilă.

Noi continuăm să celebrăm ziua Victoriei, așa este conform legislației noastre, în timp ce vestul Europei celebrează ziua Europei fără etichetări, fără bravade, fără divizări ale societății.

Istoria Primului Război Mondial a reținut o istorie neobișnuită care a avut loc în ziua de 25 decembrie 1914. Era sărbătoarea Crăciunului. Și în acea zi soldații din ambele părți au ieșit din tranșee, s-au întâlnit pe un teren neutru, au băut o cafea, cei care fumau au fumat o țigară împreună, și-au schimbat unele lucruri personale și au descoperit că sunt oameni, au familii, au copii și cel mai dorit lucru pe care-l aveau atunci era ca războiul să se termine cât mai degrabă cu pace și bună înțelegere între popoare.

Dacă vrem să prevenim războiul, atunci eu vă îndemn astăzi, pe parcursul acestui an și în fiecare zi de dimineață până seara târziu să vorbim doar de pace, oricât de dificil ar fi. Dacă vom falimenta atunci prețul va fi prea mare.

În concluzie, așa cum deja s-a menționat, propun să fie schimbată sintagma, să vorbim despre al II-lea Război Mondial. Să includem pe toți care au luptat. Și mai am o propunere pentru autori, un mic amendament dacă va fi acceptat, după cuvântul "recunoștință" din preambul aș adăuga "pentru pace și stimă față de eroismul de care au dat dovadă oamenii". Pentru că s-a vorbit de pace aici, haideți să apreciem și pacea pe care o avem. Și, totodată, consider că, ar fi bine într-un spirit european, civilizat, așa cum anul trecut Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a avut o ședință specială dedicată aniversării a 100 de la I Război Mondial, să avem și noi o ședință specială în acest an dedicată acestei aniversări, în care din nou să transmitem un mesaj de pace întregei noastre societăți.

Primele cuvinte ale lui Isus după înviere au fost Pace vouă!

Fie ca această pace să umple inimile celor care sunt în Parlament și a cetățenilor din țara noastră.

Doamne ajută!

Related Articles

Close