DISCURS Ziua Familiei 2016: "Familii, vieți sănătoase și un viitor durabil"

DISCURS Ziua Familiei 2016: "Familii, vieți sănătoase și un viitor durabil"

DISCURS Ziua Familiei 2016: „Familii, vieți sănătoase și un viitor durabil”

ghiletchi_1

Discursul cu ocazia sărbătorii

Ziua Familiei 2016

Stimate domnule președinte al Parlamentului, stimați colegi, anul acesta pe, 15 mai Republica Moldova va sărbători Ziua Familiei pentru a șaptea oară. Lucrul posibil grație Hotărârii Parlamentului nr. 84 din 7 mai 2010, iar comunitatea internațională va celebra 22 de ani de la sărbătoarea familiei lansată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU). Doresc, cu această ocazie să adresez, tuturor familiilor din Republica Moldova și celor care sunt peste hotarele ei, cele mai calde urări de sănătate multă pace, bucurii și binecuvântări din partea lui Dumnezeu.

Genericul zilei familiei pentru anul acesta, propus de către ONU este următorul “Familii, vieți sănătoase și un viitor durabil”. Secretarul general al ONU, în luarea sa de cuvânt spunea printre altele că “Familia rămâne în centrul vieții sociale asigurând bunăstarea membrilor familiei și purtând de grijă și celor tineri și celor învârstă”.

Există o nuvelă interesantă numită “O sută de ani de singurătate”. În această novelă este prezentată istoria unui sat, un sat în care oamenii din anumite motive au ajuns la amnezie, și-au pierdut memoria. Văzând lucrul acesta unul din locuitorii satului, un oarecare Hose, a încercat să vină cu o soluție pentru această problemă. Soluția lui a fost simplă, dar este una care transmite un mesaj. El a început să scrie pentru fiecare lucru câte un bilețel: pat, masă, scaun. A trecut și la animalele din curte, a început să le pune de asemenea câte un ecuson: pisică, câine, vacă, oaie, ca oamenii să nu uite cum se cheamă aceste lucruri. Mai târziu, văzând că problema se agravează, a mai adăugat acolo spunând că, vaca trebuie mulsă dimineața, trebuie mulsă seara. Ideea nuvelei este următoarea: cu timpul valorile se uită și ca să nu uiți valorile trebuie să pui pe ele anumite bilețele. Din păcate și valoarea familiei, care este una extrem de importantă, se pare că se uită. Ar trebui de la naștere, deja, să punem bilețele: băiețel, fetiță pentru că unii și acest lucrul îl uită cu timpul. Și fiind întrebată o doamnă dacă are un băiețel sau o fetiță zicea: păi nu știu, atunci când ea sau el va ajunge mare va decide dacă este băiețel sau fetiță.

În contextul acesta, cred că este important, noi în Republica Moldova, atunci când sărbătorim Ziua Familiei să nu uităm, într-adevăr care sunt rădăcinile celei mai vechi instituții, așa cum ea a fost instituită de însuși Dumnezeu. Am aflat că Mitropolia Moldovei dorește mâine să organizeze un marș al tăcerii. Pe de o parte m-am bucurat, pe de altă parte un pic m-am contrariat… de ce un marș al tăcerii? Dar dacă prin tăcere se dorește transmiterea unui mesaj în susținerea familiei cu siguranță că este un lucru salutabil. Familia contează și ea are nevoie de sprijinul nostru. Comisia Europeană, un alt lucru îmbucurător care vine și din partea Uniunii Europene, a înregistrat o inițiativă intitulată: “Mama, tata și copiii”. Este o inițiativă a unui grup de cetățeni din cadrul Uniunii Europene care și-au propus drept scop ca până la sfârșitul acestui an, până la 31 decembrie 2016 să colecteze cel puțin un milion de semnături. Dacă vor fi colectate aceste semnături atunci Parlamentul European va trebui să examineze această inițiativă pentru că scopul acesteia este să definească familia ca fiind tată, mamă și copii. Cei care au pașapoarte ale Uniunii Europene ar fi bine să semneze această inițiativă.

Eroziunea valorilor familiei subminează demnitatea și durabilitatea unei națiuni.

Cred că în Republica Moldova o atenție ar trebui acordată și familiilor cu mai mulți copii. Am încercat recent să aflu câte familii avem cu zece și mai mulți și am constatat că nu există o asemenea statistică. Cred că am avea nevoie de politici speciale pentru familiile cu mulți copii, de asemenea mamele cu mulți copii ar trebui onorate și ar trebui să fie luate în seamă pentru că, așa cum era și în trecut, lucrul acesta era apreciat.

Apropiindu-mă de încheierea acestei declarații, am vrut, ca prin această declarație, pentru că suntem în ajunul acestei sărbători, duminică va fi Ziua Familiei, să transmit acest mesaj care mi se pare unul extrem de important. O țară puternică poate realiza lucruri mari dacă are familii puternice. Sau mai bine zis, o țară poate deveni puternică dacă are familii puternice. Ex-președintele Indiei, Abdul Calam spunea că, “Ca o țară să fie liberă de corupție sunt trei membri cheie ai societății care pot face diferența, aceștia sunt tata, mama și învățătorul”. Avem nevoie să încurajăm familiile noastre, să le acordăm susținerea necesară și sunt convins că Republica Moldova în felul acesta va avea un viitor frumos. Și să nu uităm că Dumnezeu iubește familia!

Cu profund respect,

Valeriu GHILETCHI          

Deputat în Parlamentul RM

Secretar al Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană

Related Articles

Close