DISCURSUL pe marginea raportului de monitorizare privind Ucraina

DISCURSUL pe marginea raportului de monitorizare privind Ucraina

DISCURSUL pe marginea raportului de monitorizare privind Ucraina

valeriu ghiletchi APCE 17

Domnule Președinte,

Stimați Colegi,

Mulțumesc raportorilor pentru pregătirea și prezentarea acestui raport important. Sunt bucuros să constat că în ciuda tuturor provocărilor, presiunilor și crizelor, Ucraina a reușit să-și consolideze independența și să continue să implementeze reformele democratice, care deseori pot fi destul de dificile.

Următoarea frază din raportul prezentat mi-a atras atenția: „Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea cu privire la înăsprirea discursului politic ca urmare a Euromaidanului și războiului din estul Ucrainei, forțele politice cu viziuni opuse acuzându-se reciproc de faptul că sunt trădători și extremiști. Cu toate că evenimentele din trecut trebuie să fie abordate, Adunarea face apel la toate forțele politice să depășească diviziunile și animozitatea și să lucreze împreună pentru stabilitatea și consolidarea democratică a țării.” În contextul în care recent în Moldova au fost organizate alegeri prezidențiale, pot confirma faptul că nivelul de antipatie și antagonism între liderii politici și partide se apropie de nivelul critic. Situații similare pot fi observate și în alte state Europene și într-o anumită măsură și în Statele Unite ale Americii. Nivelul ridicat de ură dăunează societății noastre și, în termen lung, reprezintă o amenințare pentru viitorul națiunilor noastre și pentru întreg continent European. Cred din toată inima că dacă politicienii, cetățenii și reprezentații societății civile nu vor putea să depășească diferențele pentru a se așeza la aceiași masă ca să lucreze împreună pentru prosperitatea țării, atunci viitorul va fi unul destul de sumbru. Vorba lui Martin Luther King: „trebuie să învățăm să trăim ca frații ori vom muri ca proștii.” Să începem schimbarea în această Adunare, să arătăm că în ciuda la toate diferențele noastre ne putem trata reciproc cu respect și demnitate și astfel să fim un exemplu pentru alții.

Al doilea aspect la care vreau să fac referință se referă la nivelul ridicat de corupție. În proiectul rezoluției se menționează: „Corupția endemică din Ucraina rămâne a fi o problemă de interes major. Absența prelungită a unui progres tangibil și vizibil în acest domeniu, inclusiv la capitolul urmăririi penale și condamnărilor, ar putea diminua efectele ambițioase ale agendei de reformă ale autorităților și descrește încrederea cetățenilor în sistemul politic.” Această constatare subliniază o dată în plus că problema corupției nu este caracteristică doar unui grup de politicieni sau unor oligarhi. Întreaga societate este bolnavă și lipsa de integritate este un fenomen pe larg răspândit la toate nivelurile din societate, inclusiv și la elitele politice. Consider că reforma instituțională, la care tot se face referință pe parcursul rezoluției, trebuie să fie corelată și cu o creștere semnificativă a resurselor dedicate sectorului educației. Ritmul lent al reformelor evidențiază faptul că problema corupției este o problemă de mentalitate și numai prin abordarea acesteia la o vârstă fragedă vom putea avea succese în creșterea și educarea unei generații de lideri onești și cinstiți.

Dezbaterea de azi demonstrează că în fața ne stau provocări mari, dar, de asemenea și mari oportunități de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor noștri. Trebuie să lucrăm și să ne ajutăm reciproc pentru atingerea acestui scop.

Dumnezeu să binecuvânteze Ucraina!

Related Articles

Close