Episodul 12: Declarația de la Batumi, Parlamentul de legislatura a XI-a și tulpina Delta Covid-19

Episodul 12: Declarația de la Batumi, Parlamentul de legislatura a XI-a și tulpina Delta Covid-19

Episodul 12: Declarația de la Batumi, Parlamentul de legislatura a XI-a și tulpina Delta Covid-19

Bine ați venit la  cea de a 12-a ediție a podcastului „Actualitatea în lumină”, o emisiune analitică a evenimentelor din țară și de peste hotare prin prisma conceptului creștin despre lume și viață. Ultima oară am vorbit despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, discutând cu Ștefan Răileanu, primul arbitru din Moldova care va arbitra competițiile de taekowondo. Astăzi voi aborda două subiecte de ordin politic și unul de ordin social.

  • Declarația de la Batumi
  • Ședința de constituire a Parlamentului Republicii Moldova, legislatura a XI-a
  • Ultimele evoluții ale pandemiei

Subiectul 1: Declarația de la Batumi

Săptămâna trecută, pe 19-20 iulie, în or Batumi din Georgia a avut loc o întrevedere trilaterală între Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelelnsky, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întrevederea a avut loc în cadrul parteneriatului estic cu Uniunea Europeană. Un element distinct al acestei declarații este accentul pus pe aderare la familia europeană. Nu-mi amintesc vreo altă declarație adoptată în cadrul Parteneriatului estic, în care aderarea la UE să fie atât de puternic evidențiată.

Subiectul 2: Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a

Vineri, 23 iulie, Dna Maia Sandu a semnat în calitate de Președinte decretul de convocare a Parlamentului de legislatura XI-a. Luni, 26 iulie, în baza acestui decret Parlamentul s-a convocat în prima sa ședință. Așa cum prevede Regulamentul Parlamentului, ședința a fost deschisă de către decanul de vârstă. Știind că în Parlament deja există o majoritate clară, mulți se așteptau ca la prima ședință să fie alese organele de conducere ale Parlamentului. În mod surprinzător, acest lucru nu a avut loc. Partidul PAS a cerut o pauză până joi pentru a avea consultări cu privire la toate deciziile care se impun pentru formarea organelor de lucru ale Parlamentului.

Subiectul 3: Ultimele evoluții ale pandemiei

După o perioadă de acalmie, a început din nou să crească numărul persoanelor infectate cu Covid 19. Tulpina Delta este foarte contagioasă și se răspândește foarte rapid. Mulți vorbesc despre al 4-lea val din pandemie. Creșterea numărului de cazuri a readus în discuție subiectul vaccinării. Ce ar trebui să facem? Vă invit să ascultați în această ediție a podcastului „Actualitatea în Lumină”!

Podcastul „Actualitatea în Lumină” este o analiză a evenimentelor principale care au loc în țară ori peste hotare sau la opiniile care sunt exprimate în public de persoane influente prin prisma conceptului creștin despre lume și viață. Podcastul este realizat în cadrul unui parteneriat între Academia pentru Integritate în Conducere din Republica Moldova și fundația SGP din Olanda. Urmăriți în fiecare zi de marți „Actualitatea în Lumină” pe Spreaker, Anchor, Google Podcast și pe iTunes.

 

Related Articles

Close