INTERVIU "Cetăţenii ne-au votat ca să fim la guvernare, nu în opoziţie"

INTERVIU "Cetăţenii ne-au votat ca să fim la guvernare, nu în opoziţie"

INTERVIU „Cetăţenii ne-au votat ca să fim la guvernare, nu în opoziţie”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Valeriu Ghileţchi, liderul grupului parlamentar popular european, a vorbit despre poziţia actuală a grupului parlamentar pe care-l conduce, ce a reuşit să facă deja acest grup parlamentar, cum califică situaţia creată în Parlamentul RM, despre sistemul electoral, dacă admite alegeri parlamentare anticipate, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ghileţchi, cum aţi califica poziţia actuală a grupului parlamentar pe care-l conduceţi?

V.G.: Grupul parlamentar popular european face parte din majoritatea parlamentară. Am decis să ne impunem ca o forță distinctă în cadrul majorității actuale, o forță care sprijină integrarea europeană, dar de pe poziții care corespund angajamentelor pe care le-am luat în fața cetățenilor în cadrul alegerilor parlamentare din 2014. După ce PLDM a decis să treacă în opoziție, am considerat că nu este corect să abandonăm promovarea programului electoral pe care ni l-am asumat. Cetățenii ne-au votat ca să fim la guvernare, nu în opoziție. Faptul că PLDM practic nu se regăsește azi în sondaje arată o dată în plus că decizia Consiliului politic național de a trece în opoziție a fost o una politic greșită.

T.: Ce a reuşit să facă grupul parlamentar pe care-l conduceţi până în prezent din cele ce v-aţi propus?

V.G.: După cum știți, grupul parlamentar popular european a fost creat recent. De aceea, nu putem vorbi încă de prea multe rezultate. Cu toate acestea, am reușit să ne impunem ca o forță politică importantă în actualul landşaft parlamentar. Am reușit să oprim promovarea sistemului electoral uninominal, pe care îl considerăm mult prea radical și nepotrivit pentru Republica Moldova. Ca și grup am putut să promovam o serie de amendamente importante la Legea integrității. Facem același lucru referitor la Legea privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Guvernul a introdus în acest proiect de lege o serie de prevederi, cum ar fi plafonul de 250 de euro la schimbul valutar fără buletin de identitate, prevederi care în mod nejustificat creează o serie de incomodități cetățenilor simpli. Săptămâna aceasta am reușit să convingem Guvernul să-și revadă poziția cu privire la schimbarea obligatorie a tuturor permiselor auto. Și în acest caz am reieșit din angajamentele noastre în fața alegătorilor și interesul major al cetățenilor.

T.: Cum vă veţi poziţiona în continuare în Parlamentul RM şi ce obiective aveţi stabilite pentru perioada imediat următoare?

V.G.: Noi vom rămâne fideli alegătorilor noștri și ne vom poziționa în continuare ca o forță conservatoare de centru-dreapta. Obiectivul major este integrarea europeană și îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pentru toți cetățeni noștri. Dacă ne referim la dimensiunea parlamentară, dorim să finalizăm reforma sistemului electoral în conformitate cu bunele practici europene în această materie. Vom participa activ la reforma Guvernului. Vom sprijini orice inițiativă și reforme care au menirea să combată corupția. După promulgarea Legii cu privire la grupurile parlamentare, ne vom organiza și mai bine activitatea în cadrul Parlamentului, astfel încât să fim mult mai eficienți în perioada care ne-a rămas până la alegerile parlamentare din 2018.

T.: În genere, cum calificaţi situaţia creată în Parlamentul RM?

V.G.: Situația actuală din Parlament este diferită de legislaturile anterioare. Trebuie să recunosc că este o situație pe care nu mi-aș fi dorit-o. Totodată, sunt nevoit să accept faptul că situația creată este în mare parte și rezultatul uneia din cele mai profunde crize prin care a trecut Republica Moldova de la independență încoace. Sunt multe lecții, pe care ar trebui să le învățăm ca pe viitor să nu avem asemenea situații. Integritatea politicienilor este una din aceste lecții. Partea bună însă este faptul că, în ciuda tuturor provocările și turbulențelor care au avut loc, am reușit totuși să păstrăm cursul de integrare europeană, pentru care au votat majoritatea cetățenilor în alegerile din 2014.

T.: Numirea lui Iurie Leancă în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului e percepută de mulţi drept un prim pas spre cooptarea grupului popularilor europeni la guvernare. Cum comentaţi?

V.G.: Grupul popular european este un grup parlamentar. Este practic al treilea ca mărime grup din actualul Parlament. Prin urmare, avem dreptul să fim reprezentați proporțional în toate structurile Parlamentului. Din câte cunosc, Parlamentul urmează să numească și un vicepreședinte din partea opoziției. Aceasta însă nu înseamnă că ei vor fi cooptați la guvernare. Dacă vom face parte din guvernare sau nu, vom decide în urma reformei Guvernului, care va fi examinată și aprobată până la sfârșitul actualei sesiuni.

T.: Va acorda grupul popularilor europeni susţinere reformei Guvernului? De ce argumente vă veţi conduce când se va discuta şi vota această lege?

V.G.: Așa cum menționam mai sus, vom participa activ la promovarea acestei reforme. Am luat cunoștință de proiectul votat de Guvern. În mare parte este un proiect reușit, dar urmează să fie îmbunătățit în Parlament. Vom veni cu anumite amendamente pentru îmbunătățirea proiectului. Printre criteriile importante sunt eficiența noii structuri a Guvernului, controlul parlamentar, transparența decizională și integritatea membrilor Cabinetului de miniștri. În funcție de varianta finală, vom decide dacă îl vom susține sau nu.

T.: Rămâneţi pe poziţiile enunţate anterior în raport cu preconizata reformă a sistemului electoral sau ceva s-a schimbat între timp?

V.G.: Ultimele sondaje și studii arată clar ca majoritatea cetățenilor vor o schimbare a sistemului electoral. De aceea, susținem în continuare sistemul mixt ca o formă de compromis pentru a realiza schimbarea sistemului electoral. Așteptăm recomandarea Comisiei de la Veneția. Urmează, de asemenea, să venim cu o serie de amendamente la proiectul comasat în prima lectură. Printre ele vor fi coborârea pragului electoral la 3 sau 4 procente, criterii clare privind formarea circumscripțiilor electorale, modalitatea de formare a circumscripțiilor pentru diasporă. Toate acestea luate împreună vor determina votul nostru în lectura a doua.

T.: Admiteţi ideea alegerilor parlamentare anticipate, despre care se discută de ceva timp în anumite cercuri politice?

V.G.: Personal nu văd circumstanțe care ar duce la alegeri parlamentare anticipate. Avem o majoritate parlamentară funcțională. Nici o componentă a majorității nu-și dorește alegeri anticipate. Dimpotrivă, se dorește utilizarea cât mai eficientă a timpului care a mai rămas până la alegerile parlamentare din 2018. Este adevărat că unii actori politici din afara Parlamentului spun, că după votarea schimbării sistemului electoral, se vor declanșa alegeri anticipate. În acest context, aș vrea să menționez că una din cerințele Comisiei de la Veneția este ca modificarea sistemului electoral să fie făcută cu cel puțin un an înainte de alegeri. Prin urmare, dacă se ajunge la alegeri anticipate, sistemul mixt nu va putea fi folosit. Acest lucru îl înțelege bine și Dl Dodon, care pledează pentru sistemul mixt. De aceea, rămân convins că nu avem temei să vorbim azi despre alegeri anticipate.

T.: Ce părere aveţi despre situaţia creată în Chişinău? Dacă s-ar organiza alegeri anticipate ale Primarului capitalei, aţi candida?

V.G.: Cred că în ultimii zece ani s-au făcut și multe lucruri bune în Chișinău, dar din păcate o mulțime de lucruri importante au rămas nefăcute. Birocrația excesivă, corupția, infrastructura și ineficiența administrativă a serviciilor municipale lasă un gust amar. Nu vreau să-l acuz pe Dl Dorin Chirtoacă de tot ceea ce i se incriminează. Dimpotrivă, m-aș bucura mult să-și poată demonstra nevinovăția, dar politic consider că domnia sa poartă răspundere pentru situația din capitală. Nu intenționez să candidez la funcția de primar general al capitalei, dar cu siguranță nici eu și nici grupul nostru parlamentar nu vom fi indiferenți de soarta Chișinăului. Într-o formă sau alta, ne vom implica activ în aceste alegeri, dacă ele vor avea loc, ca să nu permitem opoziției pro-ruse de stânga să câștige Primăria celui mai important bastion al țării.

Andriana Cheptine

Sursa: Tribuna.MD

Related Articles

Close