În premieră, Comisia Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prezidată de deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi își dă întâlnire la Chișinău. Împreună cu sub-comitetul privind Carta Socială Europeană, dezbat problemele și drepturile sociale la locul de muncă în cadrul primului seminar parlamentar privind "Promovarea drepturilor sociale în regiunea Parteneriatului Estic: focalizare pe Carta Socială Europeană".
Evenimentul găzduit de Parlamentul Republicii Moldova este doar primul punct de pe agenda de lucru de trei zile a Comisiei APCE la Chișinău.
În deschiderea seminarului, moderat de președintele subcomisiei privind Carta Socială Europeană, Tuur Elzinga, cu un cuvânt de bun venit din partea țării gazdă au venit deputatul PLDM și delegat APCE, Valeriu Ghilețchi și vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova și președintele delegației la APCE, Liliana Palihovici și Viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Sergiu Sainciuc.
În mesajul de inaugurare a evenimentului, Liliana Palihovici a salutat prezența deputaților și experților europeni în Parlamentul Republicii Moldova, mulțumind Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE și Subcomisiei pentru Carta Socială Europeană pentru decizia de a organiza acest seminar regional la Chișinău.
La acest seminar regional privind promovarea drepturilor sociale organizat în premieră pentru țările din Parteneriatul Estic se discută despre provocările la nivel național în țări cum ar fi Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova și Ucraina din perspectivă parlamentară. La sesiunea de astăzi s-a făcut o revizuire a situației actuale, în țările menționate, reflectată în concluziile Comisiei Europene pentru Drepturile Sociale și care țin de conformitatea legislațiilor și practicilor naționale cu Carta Socială Europeană. Se urmărește identificarea metodelor de îmbunătățire a practicilor de implementare a Cartei în țările din Parteneriatul Estic:
- Analiza rapoartelor naționale de către Comisia Europeană privind Drepturile Sociale;
- Concentrarea asupra motivelor legale și politice care stau la baza neacceptării a unor dispoziții speciale prevăzute în Cartă și identificarea modalităților de a aborda domeniile problematice;
- Promovarea accesului la Protocolul Reclamațiilor Colective ETS 158.
Participanții împărtășesc experiența de lucru în comisiile din parlamentele naționale ce țin de problematica drepturilor, politicilor și provocărilor de ordin social. Au discutat împreună cu experții, probleme actuale, soluții posibile și exemple de practici bune din acest domeniu. Au fost încurajați să atragă atenția la metodele de soluționare a problemelor identificate în concluziile formulate de Comisia Europeană pentru Drepturile Sociale și să înlăture obstacolele, la nivel național, în vederea adoptării dispozițiilor diverse ale Cartei.
Credem că acest seminar va spori capacitatea deputaților de a utiliza Carta și potențialul acesteia de a spori impactul ei asupra situației privind drepturile sociale în țările acestora. Seminarul regional va putea fi urmat se o serie de seminare la nivel național la care să se pună în discuție probleme specifice și nevoi identificate.
Seminarul parlamentar desfășurat în premieră la nivel european, va fi urmat de ședința Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă APCE, condusă de Valeriu Ghilețchi, primul deputat al Parlamentului Republicii Moldova ales în calitate de președinte al unei comisii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ședința APCE se va desfășura în sala de ședințe a Parlamentului pe 19-20 mai la Chișinău. La deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut va veni și Președintele Parlamentului Adrian Candu. Prima parte a ședinței Comisiei APCE va fi încheiată cu un briefing de presă.
Pe ordinea de zi a ședinței figurează dezbaterea și adoptarea unor proiecte de rezoluții privind modelul social european, necesitatea venitului minim garantat și gestionarea urgențelor de sănătate publică internațională. Totodată, în cadrul Comisiei vor avea loc audieri la tema îmbunătățirii accesului copiilor la servicii sociale și de sănătate orientate spre nevoile lor. Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vadim Pistrinciuc și experți din Spania și Grecia vor prezenta informații la acest subiect. Președintele Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Valeriu Ghilețchi se va expune pe marginea raportului despre soarta deținuților grav bolnavi din Europa.
De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui miercuri, 20 mai, cea de-a 23-a reuniune a Rețelei Parlamentarilor de Contact pentru oprirea violenței sexuale împotriva copiilor. Evenimentul va avea genericul ”Strategii și mecanisme de protejare a copiilor de abuzul sexual, trafic și exploatarea sexuală”. Experți europeni, reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și ai ONG-urilor vor face un schimb de bune practici cu scopul de a stimula o serie de acțiuni juridice și politice pentru a opri violența sexuală împotriva copiilor.