PRIMUL Summit Global Religie, Pace şi Securitate la Geneva

PRIMUL Summit Global Religie, Pace şi Securitate la Geneva

PRIMUL Summit Global Religie, Pace şi Securitate la Geneva

 

15228107_10207579440391127_1286573325_n

În perioada, 23-25 noiembrie, Geneva găzduieşte un eveniment de anvergură cu titlul de premieră. Primul Summit Global Religie, Pace şi Securitate este organizat cu scopul de a promova pacea, libertatea religioasă, combaterea violenţei şi a crimelor pe bază de religie.

Liviu Olteanu, liderul Asociaţiei Internaţionale pentru apărarea libertăţii religioase, un mare vizionar şi luptător pentru această cauză, a adunat la Geneva peste 100 de participanţi. Diplomaţi, politicieni, savanţi, lideri religioşi şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite colţuri ale lumii discută problemele care ameninţă pacea, provocările cu care se confruntă națiunile în ce priveşte pacea şi securitatea, şi identifică soluţiile pentru tensiunile ce ne ameninţă.

15202573_10207573217275553_7608941851557832433_n

Prezent la eveniment, deputatul moldovean şi membru APCE, Valeriu Ghileţchi a declarat: „Este un eveniment inedit organizat sub auspiciile ONU. Scopul este crearea unei platforme pentru a discuta problemele care amenință pacea şi a identifica soluțiile care pot fi oferite. Este evident că nu putem vorbi de pace în lume fără a introduce elementul religios şi fără a avea un dialog deschis pe această temă. Tensiunea şi ura care s-a acumulat în lume a atins cote maxime. Ignorarea acestei realități poate avea consecințe nefaste pentru omenire. Am avut o prezentare în cadrul acestui Summit bazată pe raportul privind combaterea intoleranței şi discriminării creştinilor în Europa, adoptat de APCE în ianuarie 2015. Accentul a fost pe libertatea religioasă, respectul reciproc şi dreptul creştinilor de a se implica în procesele decizionale. Azi suntem martori la o tendință de a accentua mai mult libertatea de religie decât libertatea religioasă. Cu alte cuvinte, se încearcă eliminarea factorului de ordin spiritual din procesele politice şi decizionale. Ca să ne bucurăm de pace, avem nevoie să putem proclama liber vestea bună a păcii”, a punctat Valeriu Ghileţchi.

Evenimentul găzduit de Palatul Naţiunilor Unite de la Geneva este organizat cu ocazia celei de-a 70-a aniversare a Asociației Internaționale pentru apărarea libertății religioase, cu susținerea Oficiului Națiunilor Unite pentru prevenirea genocidelor, a Uniunii Europene şi a Ministerului de Externe a Spaniei.

 

 

Related Articles

Close