INTERVIU: "Luptele politice sunt inevitabile şi vor deveni tot mai fierbinţi"

INTERVIU: "Luptele politice sunt inevitabile şi vor deveni tot mai fierbinţi"

INTERVIU: „Luptele politice sunt inevitabile şi vor deveni tot mai fierbinţi”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Grupului Popular European din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi a vorbit despre introducerea integrării europene în Constituţie ca obiectiv naţional, în ce măsură confruntarea dintre Preşedinţie şi guvernare poate afecta activitatea Parlamentului în noua sesiune, următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ghileţchi, se pare că, conflictul dintre două mari puteri parlamentare – democraţi şi socialişti – ia amploare. Cum se va poziţiona în acest conflict grupul parlamentar pe care-l conduceţi?

V.G.: Luptele politice sunt inevitabile și vor deveni tot mai fierbinți pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare. În toate aceste bătălii Grupul Parlamentar Popular European își va menține poziția sa pro-europeană și pro-conservatoare, ceea ce înseamnă că vom pleda mai mult pentru o poziționare bazată pe principii și mai puțin pe conjunctură. Totodată, vom face distincție între parteneri, concurenți și oponenți. În prezent Grupul PPE face parte din majoritatea parlamentară, unde îi avem ca parteneri pe deputații din fracțiunea Partidului Democrat. Dacă privim însă lucrurile prin prisma alegerilor parlamentare de anul viitor, Partidul Democrat este un concurent și va fi tratat ca atare. În ce privește Partidul Socialiștilor, ei sunt și vor fi tratați în continuare ca și oponenți politici.

T.: În ce măsură confruntarea dintre Preşedinţie şi guvernare, care devine tot mai vizibilă, poate afecta activitatea Parlamentului în noua sesiune?

V.G.: Cred că activitatea Parlamentului va fi afectată într-o anumită măsură. Spre exemplu, prin nepromulgarea legilor, Președintele poate încetini promovarea reformelor și implementarea Acordului de asociere. Pe de altă parte, atâta timp cât există o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă, Președintele nu are cum bloca acest proces. Să nu uităm că suntem o țară cu un regim parlamentar de guvernare. În același timp, suntem conștienți că, în contextul acestei confruntări, vom fi nevoiți să apelăm și la Curtea Constituțională. De aceea, din numele Grupului PPE am înregistrat recent un proiect de lege care prevede răspundere penală pentru persoanele cu funcții înalte care împiedică implementarea deciziilor Curții Constituționale. Vrem să fim siguri că deciziile Curții și legile adoptate de Parlament nu vor fi blocate în mod abuziv de Președinte.

T.: PD îşi doreşte introducerea integrării europene în Constituţie ca obiectiv naţional. Grupul pe care-l conduceţi va susţine respectiva modificare constituţională?

V.G.: Grupul PPE va susține modificarea Constituției privind introducerea integrării europene ca obiectiv național. Considerăm că este o modificare relevantă și necesară în contextul politic actual. Mai mult ca atât, facem apel către toate forțele politice pro-europene să susțină această modificare. Chiar dacă sunt multe divergențe și animozități între noi, ele trebuie depășite pentru cauza comună care ne leagă. Războiul politic fratricid pe două fronturi este o mare greșeală. Riscăm să pierdem cea mai importantă bătălie pentru viitorul nostru. Istoria este plină de exemple în acest sens și sper mult să nu le repetăm.

T.: Recent, aţi propus un proiect de lege care se referă la situaţia în care şeful statului nu ar dori să execute hotărârile Curţii Constituţionale. Aţi putea deschide parantezele?

V.G.: Mai sus am menționat cauza și motivul elaborării acestui proiect. Declarațiile recente ale Președintelui stârnesc o anumită îngrijorare. Sunt semnale clare care arată că Dl Dodon este tentat să abuzeze de puterea pe care o are, depășind astfel competențele sale constituționale. De aceea, propunem modificarea art. 320 din Codul Penal, articol care prevede pedepse penale pentru neexecutarea intenționată sau eschivarea de la executarea hotărârii instanței de judecată. La alineatul doi se vor adăuga cuvintele „sau a hotărârii Curții Constituționale”. Astfel, toate persoanele cu funcții de răspundere, inclusiv Președintele, vor purta răspundere și pentru neexecutarea hotărârilor Curții.

T.: Ce alte proiecte intenţionaţi să propuneţi pe agenda Parlamentului în această sesiune?

V.G.: Așa cum menționasem în interviul anterior, ne vom axa pe monitorizarea reformei Guvernului. Deja am fost sesizați de reprezentanți ai mai multor instituții despre unele deficiențe și disfuncționalități apărute în cadrul reformei. Urmează să analizăm cu atenție aceste sesizări ca să putem veni cu proiecte de legi care ar corecta erorile comise. Avem o inițiativă legislativă privind modificarea Codului educației. Cred că în timpul apropiat va mai fi lansată una ce ține de posibilitatea elevilor de a da examenul de Bacalaureat pe parcursul anului fără a fi nevoiți să aștepte un an de zile. Un alt domeniu la care vom atrage atenție ţine de problemele de ordin social, în special cele legate de bunăstarea copiilor și a familiilor. Am lansat și un apel către toți membrii grupului că să vină cu propuneri pe domeniile care le reprezintă. Ne propunem astfel să fim cât mai activi și mai aproape de nevoile cetățenilor.

T.: A mai discutat grupul parlamentar pe care-l conduceţi o eventuală fuziune/aderare a membrilor săi la PPEM sau acesta deja e subiect depăşit?

V.G.: Recent am avut o ședință specială a grupului în cadrul căreia am discutat acest subiect. O parte din colegi au decis să adere la Partidul Popular European din Moldova în cel mai apropiat timp. O altă parte încă se abține, dar cu toții am decis să fim uniți și să lucrăm într-o strânsă colaborare cu PPEM. Deputații au participat deja la două întâlniri organizate de PPEM. Ultima a fost cu aleșii locali ai PPEM. Începând cu această toamnă, vor fi organizate, de asemenea, vizite în teritoriu pentru a ne întâlni cu membrii și susținătorii PPEM.

T.: Dacă în Parlament se va pune problema introducerii turului doi în circumscripţiile uninominale, ce poziţie va avea grupul parlamentar pe care-l conduceţi?

V.G.: Nu sunt sigur că se va pune această problemă, dar dacă va exista o asemenea propunere Grupul PPE va susține introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale. Unele voci spun că în acest mod forțele pro-europene ar putea în turul doi face front comun împotriva forțelor de stânga, ceea ce este important în actualul context politic. Totodată, consider că și în lipsa turului doi este necesar ca forțele pro-europene să discute despre posibilitatea creării unui front comun ca să fie asigurată o victorie din primul tur. Pentru viitorul țării nu contează așa de mult câte mandate va lua PPEM sau PAS, PLDM sau PL, PDM sau PPDA, cât contează să fie asigurată o majoritate pro-europeană care ar asigura o viață prosperă pentru toți cetățenii.

T.: Aţi decis deja dacă veţi participa la următoarele alegeri parlamentare? Dacă da, atunci în ce formă?

V.G.: Decizia finală încă nu am luat-o, dar șansele că voi participa sunt relativ mari. Forma de participare depinde mult de modul cum va decurge colaborarea dintre grupul parlamentar, pe care îl conduc, și PPEM. De asemenea, aștept să văd cum vor arăta granițele circumscripțiilor uninominale pentru a-mi putea evalua șansele de a candida pe o anumită circumscripție. Cred că Dumnezeu mă va călăuzi și în final voi lua o decizie bună și înțeleaptă.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sursa: Tribuna.md

Related Articles

Close